Nagyvilág

Obama a siker kapujában

Barack Obama szenátor a Kentuckyban tartott előválasztás után megszerezte a jelöltállító konvencióra az elkötelezett delegátusok többségét, így fontos mérföldkőhöz érkezett az amerikai demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben.

Bár vetélytársa, Hillary Clinton nagy fölénnyel nyerte meg a fordulót, 65-30 arányban győzött, az afro-amerikai politikus elegendő delegátust kapott ahhoz, hogy elérje a többséget a nép által választott delegátusok körében. Ezek azok a delegátusok, akik a szuperdelegátusokkal szemben nem saját belátásuk szerint döntenek a jelölt személyéről, hanem annak arányában lesznek kötelesek szavazni, amilyen eredményt az aspiránsok a szövetségi államokban elértek.

Jelképes iowai út

A CNN számítása szerint Obama már 1627 delegátust tudhat maga mögött az összesen 3253 elkötelezett delegátusból. Az augusztusi denveri pártkonvención a közel 800 el nem kötelezett szuperdelegátussal együtt 4049 delegátus szavaz majd a Demokrata Párt elnök- és alelnökjelöltjéről.

Barack Obama kedden jelképesen Iowába, abba az államba utazott, ahol az előválasztás legelején váratlan győzelmet szerzett. A fővárosban, Des Moines-ban mondott beszédet este annak szellemében, hogy “változás köszönt Amerikára”.

A novemberi elnökválasztás felé tekintve hangsúlyozta: John McCain szenátor, a valószínű republikánus jelölt és az ő versenyében “a változatlanság és a változás, a múlt és a jövő” között kell majd választani. “A változás szelleme hozott össze bennünket (…) meg kell ragadjuk a lehetőséget” – mondta.

Nem hirdetett győzelmet

Az illinois-i szenátor is méltatta Edward Kennedy demokrata szenátort, akiről kedden derült ki, hogy rosszindulatú agytumora van. (Előzőleg Hillary Clinton is így tett győzelmi beszédében Kentuckyban.) Azt mondta róla, hogy mindig harcos volt, egész életében az igazságosság és egyenlőség eszméjében hitt. “Imádkozunk érte” – mondta az őt ünneplő több ezres tömeg előtt.

Obama – ahogy korábban ígérte – nem hirdetett győzelmet, de úgy fogalmazott, hogy elérhető közelségbe került számára a jelöltség. Azt ünnepelte, hogy az amerikai nép által választott delegátusok többségének támogatásával tért vissza Iowába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik