Nagyvilág

Lehet mobiltelefonokat küldeni Kubába

Az amerikaiak eddig is küldhettek ajándékcsomagokat kubai családtagjaiknak, de ezentúl a mobiltelefonok is az ajándékok között lehetnek. Kubában már engedélyezik a mobiltelefonok, DVD-lejátszók és számítógépek vásárlását és 2010-ig állítólag kenyérpirítókhoz és egyéb cikkekhez is hozzájuthatnak a kubaiak.

George Bush amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy az amerikaiak nemsokára mobiltelefonokat küldhetnek ajándékba kubai rokonaiknak. Ha a szigetország vezetése megbízik a kubaiakban annyira, hogy lehetővé teszi a mobiltelefonok használatát, akkor a szólásszabadságot is engedélyezni kell számukra – közölte az amerikai elnök. Washington nem lazít a Kubával szembeni gazdasági embargón, csak az ajándék mobiltelefonok küldésének engedélyezéséről van szó. Az intézkedést a következő hetekben dolgozzák ki, egyelőre nincs jelzés arról, hogy Havanna beenged-e majd mobiltelefonokat az Egyesült Államokból.

A világ a kubai vezetést figyeli – hangsúlyozta az amerikai elnök. Megítélése szerint a változás kezdetét jelenthetné, ha Kuba folytatná az eddigi lépéseket, hozzáférést biztosítana az információkhoz, jelentős gazdasági reformokat hajtana végre és tiszteletben tartaná a politikai és emberi szabadságjogokat.

Raúl Castro kubai elnök, aki februárban vette át a hatalmat idős bátyjától, Fideltől, áprilisban tette elérhetővé a kubaiak számára a mobiltelefonos hálózati szolgáltatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik