Nagyvilág

A maffiáé Nápoly szemete

Megoldódni látszik a nápolyi szeméthelyzet: a 3500 tonna hulladékot Németországba viszik. Épp időben, az orvosok szerint már az egészségre is veszélyes az állapot. A FigyelőNet által megkérdezett helybéliek ezzel szemben úgy vélik, a sajtó jelentősen felfújja a problémát. Egy biztos: az idegenforgalom jelentősen visszaesett annak ellenére, hogy a szállodák harmadával levitték az árakat.

„A járdán szemét, bűz, por, szmog, kiabálás és dudaszó mindenütt. De hiszen ez Nápoly” – mondta lapunknak a 28 éves Monica. A nápolyi lány szerint valóban káosz van a városban, ám ez ott megszokott. Bár valóban több a szemeteszsák az utcákon, a város a normális kerékvágásban él.

A gyújtogatás, utcai blokád és feszültség újabb éjszakája Nápolyban – kezdte ugyanakkor címoldalas cikkét a neves Corriere della sera című olasz napilap. Tudósításukból kiderül: a tűzoltóknak egyetlen éjszaka alatt 75 szemétbálát kellett eloltaniuk a városban és környékén.

Közben egyesek a város külső negyedeiben, Fuorigrotta és Bagnoli utcáit blokád alá vonták, utcai padokkal leblokkolva a közlekedést. A rendőröknek hajnalra sikerült kezelni a helyzetet. A Corriere della sera információi szerint még mindig 3 500 tonna szemét terül el Nápoly utcáin annak ellenére, hogy hétvége óta minden nap 700 tonnát vonatokra pakolnak és Németországba szállítják. „A krízis megoldódott” – idézi a dél-olasz város prefektusát a Corriere della sera.

Az egészségre is káros lehet

A nápolyiak mégsem lélegezhetnek még fel teljesen: a helyi orvosszövetség elnöke szerint ugyanis a szeméthalmok alatt elszaporodtak az egerek, ami jelentős közegészségügyi veszélyt jelent. Az önkormányzat egészségügyi felelőse szerint azonban mindez nem releváns probléma, az orvosok eltúlozzák a helyzetet.

Szemét Nápoly külvárosában (Fotó: MTI)

Szemét Nápoly külvárosában (Fotó: MTI)

Az Európai Unió úgy tűnik, inkább a szakmai szervezetnek hisz, ugyanis felszólították az olasz kormányt, hogy tegyenek azonnali lépéseket a helyzet megoldására, elkerülendő a közegészségügyi helyzet romlását – írja a La Repubblica.

A turizmust tönkretette a botrány

A FigyelőNet által felkeresett nápolyi szállodák a forgalom jelentős visszaesésére panaszkodnak. A Hotel Il Convento egyik alkalmazottja szerint a forgalom körülbelül 60 százalékkal esett vissza az előző évihez képest, úgy, hogy áraikat jelentősen mérsékelniük kellett. A háromcsillagos szállodában májusban egy dupla ágyas szoba általában 130 euróba kerül éjszakánként, idén azonban már 80-90 euróért meg lehet szállni ugyanott. A szállodai alkalmazott kihangsúlyozta: a sajtó jelentősen felfújta a helyzetet, ráadásul a híradókban leadott képsorok nagy része nem is Nápolyban készült, hanem a városhoz közeli településeken.

A Hotel Villa Medici recepciósa szintén úgy tájékoztatott, hogy közel felével esett vissza a forgalom, az árakat pedig ők is 30-40 százalékkal mérsékelték. A szállodások szerint továbbra is elsősorban franciák, németek és amerikaiak látogatnak hozzájuk. A turistáktól kapott visszajelzések pedig pozitívak: a televízióban látottak alapján rosszabb helyzetre számítottak.

A szemét története

A Nápolyt elöntő szemétnek csupán egy része „helyi termés”, a hulladékhegyekhez az északiak, elsősorban a firenzeiek is hozzájárultak. A probléma a helybéliek szerint valójában nem az, hogy nincs elég kapacitása a déli szeméttárolóknak, új égető építésére viszont nincs lehetősége, hanem hogy a szemétszállítás a camorra (a nápolyi maffia) kezében volt. Az állam által a szemétszállításra kiutalt pénz azonban eltűnt és a maffia zsebébe vándorolt. A hulladékos zsákok viszont maradtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik