Nagyvilág

Lesöpörték Baszkföld függetlenségét

A spanyol miniszterelnök határozottan elvetette a Baszkföld távlati szuverenitását célzó legújabb tervet, amelyet az autonóm terület kormányfője terjesztett elé madridi találkozójukon.

Juan José Ibarretxe baszk miniszterelnök azt mondta, hogy „falba” ütközött terve ismertetésekor. José Luis Zapatero Rodríguez spanyol kormányfő pedig a sajtó előtt leszögezte, hogy minden kezdeményezésnek a spanyol alkotmány keretein belül kell maradnia. A baszk autonóm kormány októberben népszavazást szeretne tartani a terület jövőjéről, első lépésként a 2010-re tervezett önrendelkezési népszavazás felé.

Zapatero kalandorságnak minősítette Ibarretxe tervét, olyan útnak, amely sehová sem vezet, s amely megosztja magukat a baszkokat is, és zavart kelt. Nem ellenzi ugyanakkor a baszk autonómia jelenlegi rendelkezéseinek felülvizsgálatát, de ennek előfeltétele a baszk politikai pártok széles körű egyetértése, és az igazodás az alkotmány rendelkezéseihez. Ibarretxe viszont azt szögezte le ismét, hogy a baszkoknak joguk van saját jövőjük meghatározására, a népük kitartó, és még van remény valamiféle megállapodásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik