Nagyvilág

Kuba a belső ellenzék pénzelésével vádolt meg amerikai diplomatákat

A kubai hatóságok azzal vádolták meg az Egyesült Államok havannai érdekképviseletének vezetőjét, hogy magánadományokból származó pénzt juttatott el kubai politikai máskéntgondolkodókhoz.

A kubai külügyminisztérium és az állambiztonsági szolgálat tisztségviselői hétfőn sajtótájékoztatón olyan e-maileket és hagyományos leveleket mutattak, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy Michael Parmly, az amerikai érdekképviseleti iroda vezetője, mint “valami közönséges futár, egy feltételezett terrorista jótevőjétől származó magánadományokat” adott át két jól ismert kubai máskéntgondolkodónak. Közlésük szerint a küldeményeket Martha Beatriz Roque, a Civil Társadalmat Egyesítő Gyűlés elnöke és Laura Pollen, az Asszonyok fehérben mozgalom egyik vezetője vette át.

Josefina Vidal Ferreira, a kubai külügyminisztérium észak-amerikai főosztályának vezetője azt állította, hogy Santiago Álvarez Fernández és az általa vezetett Testvéri Segítő Kéz (Hermanos al Rescate) nevű, miami székhelyű Castro-ellenes szervezet juttatott el pénzt és más anyagi támogatást Havannába Parmly segítségével. Santiago Álvarez támogatja a Kuba első számú közellenségének kikiáltott Luis Posada Carrilest, aki Kubában és Venezuelában terrorcselekmények elkövetésével vádolnak. Vidal Ferreira szerint ez bizonyítja, hogy “kapcsolat van a kubai ellenforradalmárok és terroristák között”.

A kubai hatóságok állításait egyelőre nem kommentálta egyetlen érintett fél sem.

Jóllehet Havanna már több ízben megvádolt amerikai tisztségviselőket azzal, hogy költségvetési forrásokból származó összegeket juttatnak el kubai ellenzékiekhez – Washington ezt rendre cáfolta -, a szigetország vezetése most először állítja, hogy a havannai amerikai érdekképviseleti iroda diplomatái futárként működnek közre magánadományok továbbításában. Az Egyesült Államok tisztségviselői elismerik, hogy az amerikai kormány külföldi segélyező ügynökségén (USAID) keresztül beszerzett könyveket, rádiókat, magnókat és más egyéb tárgyakat küldtek Kubába. Azt azonban mindig cáfolták, hogy készpénzt adtak volna a kubai belső ellenzéknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik