Nagyvilág

Már 32 ezer az áldozatok száma Kínában

Az Új Kína hírügynökség által közölt hivatalos, de még mindig ideiglenes adatok szerint a természeti katasztrófa által sújtott területeken eddig összesen 32 477 halottat találtak, a sérültek száma pedig 220 109-re rúg. A hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma az ötvenezret is meghaladhatja.

A kínai kormány vasárnap hétfőtől szerdáig tartó három napos nemzeti gyászt rendelt el. Hétfőn helyi idő szerint 14.28 perckor (közép-európai idő szerint reggel 6:28-kor), a földrengés pillanatában három perces csenddel adóznak az áldozatok emlékének, majd az egész országban megszólalnak a szirénák. A három napos gyász idejére felfüggesztik az olimpiai lángot vivő stafétát is.

Az Új Kína hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a hatóságok ellenőrizték az ország nukleáris létesítményeit, és megállapították, hogy azok biztonságosan működnek. Kínában 11 atomreaktor üzemel, java részük az ország tengerparti részén. Atomerőművek fűtőelemeit előállító létesítmények és kísérleti reaktorok viszont Szecsuán tartományban is működnek.

Kína délnyugati részén Richter-skála szerint 7,9-es erősségű földrengés pusztított hétfő délután. A földmozgás epicentruma Szecsuán (Sichuan) tartomány közigazgatási központjától, Csengtutól (Chengdu) 92 kilométerrel északnyugatra, Vencsuan (Wenchuan) település közelében volt. A kínai földrengéskutató intézet vasárnap bejelentett új értékelése szerint a földmozgás erőssége elérte a 8-as fokozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik