Nagyvilág

Újra kihallgatják Olmertet

Újra kihallgatják Ehud Olmert izraeli kormányfőt a közelmúltban kirobbant korrupciós ügyben - jelentette szombaton az izraeli média.

Az izraeli 2. számú tv-csatorna szerint a kihallgatásra már vasárnap sor kerülhet. A Jediót Ahronót című népszerű napilap internetes oldala úgy tudja, hogy a nyomozók sürgősen, 48 órán belül akarják kihallgatni a miniszterelnököt, még mielőtt az ügyvédek megismerik Morris Talansky amerikai üzletember vallomását.

Talansky az, akit azzal gyanúsítanak, hogy “jelentős összegeket” juttatott csúszópénzként Olmertnek még abból az időből, amikor a politikus 1993 és 2003 között Jeruzsálem főpolgármestere, majd 2003 és 2006 között ipari és kereskedelmi miniszter volt. Olmert a vád szerint cserébe segítette őt elnyerni különböző pályázatokat, továbbá megkönnyítette jeruzsálemi telekvásárlásait.

Az üzletember várhatóan május 25-én tesz vallomást egy jeruzsálemi bíróság előtt, és ez döntő lehet a kormányfő elleni esetleges vádemelés szempontjából.
Olmert ügyvédei csütörtökön fellebbeztek az izraeli legfelsőbb bírósághoz Talansky beidézése miatt.

A miniszterelnök csupán azt ismerte el, hogy választási kampányához kapott pénzügyi támogatásokat, de ígéretet tett arra, hogy lemond, amennyiben az igazságszolgáltatás a vádemelés mellett dönt.

Ehud Olmert ellen három további ügyben is vizsgálat folyik, amelyben kétes ingatlan-tranzakciói, valamint minisztersége idejére visszamenő hatalmi visszaélései körül nyomoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik