Nagyvilág

Kikeltek a melegházasság ellen Kaliforniában

Esküt tett több konzervatív szervezet a legnépesebb amerikai szövetségi államban, Kaliforniában, hogy megkettőzik erőfeszítéseiket a melegházasság törvényesítése ellen.

A meleg mozgalom történelmi győzelemként könyvelte el, hogy a kaliforniai legfelsőbb bíróság csütörtökön engedélyezte az azonos neműek egybekelését.

A döntéssel vereséget szenvedett a republikánus Arnold Schwarzenegger kormányzó is, aki közismerten ellenzi az azonos neműek házasodását. Rövid nyilatkozatában közölte: tiszteletben tartja a bíróság állásfoglalását.

Az alkotmányba is bevennék a tilalmat

Konzervatív csoportok közölték: azt fogják kérni a legfelsőbb bíróságtól, hogy halasszák el döntésük életbe léptetését az őszi választásokig. Akkor ugyanis a kaliforniai választók várhatóan szavaznak majd arról a konzervatív kezdeményezésről is, hogy emeljék be az állam alkotmányába a melegházasság tilalmát.

Amennyiben a bíróság elutasítja a halasztási kérelmet, akár 30 nap múlva elkezdődhetnek a meleg házasságkötések, ugyanis többnyire ennyi idő alatt válnak hatályossá a testület döntései.
A republikánus többségű bíróság 4-3 arányú állásfoglalásában kimondta: az azonos nemű párokat is megilleti a szabad partnerválasztás és a hivatalosan elismert, védelmezett családi kötelék létesítésének alkotmányos joga.

Az ellenzők szerint a bíróság túllépte hatáskörét: a kaliforniai nép akarata ellenében döntött. Azt hangoztatják, hogy a kérdésben rendezett legutóbbi népszavazáson, 2000-ben a választók elutasították a melegházasságot. Az akkor 61 százalékos arányban megszavazott javaslat megerősítette Kalifornia 1978-as törvényét arról, hogy a házasság kizárólag férfi és nő között köttetik.

Schwarzi vétózott

Schwarzenegger korábban kétszer is megvétózott a melegházasság törvényesítését célzó kezdeményezést. Ezúttal viszont arra tett ígéretet, hogy nem fogja támogatni a melegházasság alkotmányos tilalmát. Konzervatív csoportok és egyházak 1,1 millió aláírást nyújtottak át a kérdés népszavazásra bocsátása érdekében.

A kormányzó közölte: Kaliforniában sokkal fontosabb problémákat kell megoldani annál, hogy a melegek házasodhatnak-e vagy sem; szerinte a költségvetés rendbetételére és az egészségügy reformjára kellene összpontosítani.

Az Egyesült Államokban eddig egyedül Massachusettsben volt engedélyezett – 2004 óta – a két férfi vagy két nő közötti házasság. Az azonos neműek ezenkívül Connecticut, New Hampshire, New Jersey és Vermont államban olyan élettársi viszonyban élhetnek, amely a többi házaspáréval megegyező jogokat biztosít számukra. Az azonos neműek házasságát 26 szövetségi állam viszont alkotmányos szinten tiltja, legutóbb New Yorkban, Marylandben és Washingtonban születtek melegházasság-ellenes bírósági döntések. A 38 milliós népességű Kaliforniában 2006-ban a felmérések szerint 108 ezer meleg háztartás volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik