Nagyvilág

Az EU még vár a koszovói misszióval

Elismerte az Európai Unió pénteken, hogy valószínűleg nem lesz képes júniusban átvenni Koszovó igazgatását az ENSZ-től, megerősítve ezzel azt a széles körben elterjedt várakozást, hogy Koszovó biztonsági helyzete még egy ideig bizonytalan marad.

Az Európai Unió korábban eldöntötte, hogy Koszovóba delegálja EULEX nevű, főleg jogi, közigazgatási és rendőrségi szakértőkből álló misszióját. Brüsszel tervei szerint ez váltaná fel a jelenlegi ideiglenes ENSZ-igazgatást (UNMIK).

Victor Reuter EULEX-szóvivő pénteken mindazonáltal közölte: tudatában vannak annak, hogy nehéz lesz a határidőre teljesen működőképessé tenni az EULEX-et. A szóvivő találgatásnak minősítette, hogy egy-két vagy akár négyhónapos csúszásról lehet szó, s annak hangsúlyozására szorítkozott, hogy a missziónak a lehető legjobb feltételek között kell megkezdenie működését.

Teljesthetetlen küldetés?

A túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó február 17-én egyoldalúan kikiáltotta elszakadását Szerbiától. A terület függetlenségét Szerbia és az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) állandó tagsággal – így vétójoggal – rendelkező Oroszország azonban nem ismerte el, így a BT nem adta át a terület igazgatására vonatkozó felhatalmazást az EULEX-nek.

Emiatt diplomaták magánbeszélgetésekben már hetek óta tarthatatlannak nevezték a 2200 fős EULEX-misszió működésének június 15-i megkezdésére kijelölt határidőt.
Egyelőre bizonytalan, hogy a Koszovót 1999 óta igazgató UNMIK mikor vonul ki a területről.

Oroszország az ENSZ-mandátum hiányára hivatkozva megkérdőjelezi az EU-misszió törvényes voltát, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig közölte: tudomásul veszi, hogy az EU segítséget szeretne kéri az ENSZ-től. Így kérdéses, hogy az UNMIK és az EULEX hogyan működhetne együtt.

Az UMNIK marad, amíg kell

Joachim Rücker, az UNMIK főnöke áprilisban arról beszélt, hogy szervezete mindaddig fenntartja jelenlétét Koszovóban, amíg hatályban marad az ENSZ 1244. számú határozata. Emiatt az EULEX utóbbi nem veheti át az UNMIK irodáit és járműveit.

Diplomaták szerint ha az UNMIK június után is Koszovóban marad, úgy megszilárdulhatna a volt dél-szerbiai tartomány “puha felosztása”. “UNMIKföld” jönne létre a szerb kisebbség által lakott koszovói területeken – ezeket az ENSZ igazgatná -, és “EULEXföld” a többi részen, vagyis a többségi albánok által lakott vidékeken az uniós misszió felügyelné a helyi rendőrséget, és tartana készenlétben saját rohamrendőrséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik