Nagyvilág

A volt elnökjelölt is Obama mellé állt

A demokrata párti John Edwards, volt elnökjelölt-aspiráns támogatásáról biztosította az elnökjelöltségért küzdő Barack Obamát. Egyúttal figyelmeztetett, hogy az elhúzódó demokrata előválasztási kampány ronthatja a párt győzelmi esélyeit a novemberi elnökválasztáson.

A Demokrata Párt egységét sürgette a republikánus jelölt legyőzése érdekében helyi idő szerint szerdán Edwards, aki 2004-ben a demokrata párti John Kerry alelnökjelöltje volt. A volt észak-karolinai szenátor Obama kampánygyűlésén tette meg várva várt bejelentését a michigani Grand Rapidsben.

Az elnökjelöltségért folyó versengésből már januárban kiszállt Edwards elköteleződése komoly csapás Hillary Clinton kampányára, mivel az afro-amerikai politikus oldalára állíthatja Edwards fehér bőrű támogatóit. Edwards korábban a szegények és a munkások bajnokaként kampányolt, s mióta visszalépett, Clinton és Obama vetélkedett “kegyeiért”.

A Clinton-kampánycsapat azonnal igyekezett kisebbíteni Edwards bejelentésének súlyát. A volt first lady szerdán Washingtonban járt, ahol tévés interjúkat adott, és adományozókkal találkozott. Közölte, hogy a hátralevő öt előválasztási forduló végéig folytatja a küzdelmet.

Az ABC News hírcsatorna becslése szerint Obamának 1890, Clintonnak 1713 delegátusa van a jelöltállító kongresszusra a jelöltséghez szükséges 2025-ből. A demokrata előválasztásokból mindössze 3 hét, 5 megméretés, 189 kiosztandó delegátus maradt. A következő fordulót jövő kedden tartják Kentuckyban és Oregonban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik