Nagyvilág

Tüntetni készülnek a szerb liberálisok

A szerb Liberális Demokrata Párt tüntetéseket fog szervezni Belgrádban, amennyiben a radikálisok, Vojislav Kostunica tábora és a szerb szocialisták vezette párttömörülés tovább tárgyal a városvezetésben létrehozandó koalícióról.

A demokratikus értékek védelmét lépten-nyomon hangoztató, s politizálása előterébe állító párt csütörtöki nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte, hogy azok jelöljék ki Belgrád polgármesterét, akik a május 11-i választáson többséget szereztek a szerb főváros közgyűlésében. A polgármesterek Szerbiában az önkormányzati testületekből kerülnek ki, s Belgrádban a liberálisok által ostorozott három tömörülésnek 58 küldöttje van a 110 tagú városi közgyűlésben (40 a radikálisoknak, 12 a nacionalistáknak és 6 a szocialistáknak).

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy a múlt politikai erői bármilyen hatalmi pozícióhoz jussanak Szerbiában, s különösképpen Belgrádban. A radikálisok, a nacionalisták és a szocialisták tábora lényegében már elvi megállapodásra jutott arról, hogy összefog Belgrádban, s együtt állít polgármesterjelöltet, akit aztán meg is szavaz.

A Szerbiában politikailag és gazdaságilag meghatározó súlyú fővárosban a radikális-nacionalista, illetve a Boris Tadic szerb elnök nevével fémjelzett demokrata tábor egyaránt 52 közgyűlési helyet szerzett a választáson, így a 6 városatyával rendelkező szocialistákon múlik, hogy melyik tábor adhatja a polgármestert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik