Nagyvilág

Kaliforniában is házasodhatnak a melegek

A meleg mozgalom nagy győzelmet ért el Kaliforniában: a legnépesebb amerikai szövetségi állam legfelsőbb bírósága csütörtökön engedélyezte az azonos neműek közötti házasságot. A döntést homoszexuális és leszbikus tüntetők lelkendezve fogadták az intézmény épülete előtt.

Az Egyesült Államok 50 szövetségi államából eddig egyedül Massachusettsben volt engedélyezett – 2004 óta – a két férfi vagy két nő közötti házasság. Az azonos neműek ezenkívül Connecticut, New Hampshire, New Jersey és Vermont államban olyan polgárjogi élettársi viszonyban élhetnek, amely lényegében a többi házastárséival megegyező jogokat biztosít számukra, csak a házasság védelmére vonatkozó szövetségi szabályok nem terjednek ki rájuk.

“Az azonos nemű párokat is megilleti a szabad partnerválasztás és a hivatalosan elismert, védelmezett családi kötelék létesítésének alkotmányos joga” – mondta ki Kalifornia legfőbb bírói fóruma. A bírák 4-3 arányú szavazatával elfogadott állásfoglalás kitér arra is, hogy a melegek gyereket is nevelhetnek.

Az Egyesült Államokon belül Kaliforniában él a legtöbb meleg pár. Az államban San Francisco városa már 2004-ben engedélyezte a melegek házasságát. A kaliforniai döntést konzervatív csoportok valószínűleg meg fogják támadni a szövetségi legfelsőbb bíróság előtt, amely még soha nem foglalkozott ezzel a kérdéssel.

A világon a két amerikai államon kívül hét területen engedélyezett az azonos neműek házassága, Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban, valamint Dél-Afrikában és Kanada Brit Kolumbia, Ontario és Québec tartományában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik