Nagyvilág

Németországban kezdi európai körútját Medvegyev

Az orosz államfő maga jelentette be, hogy Kazahsztán és Kína után első európai útja Németországba vezet.

Dmitrij Medvegyev Moszkvában fogadta Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert, aki néhány nappal Medvegyev beiktatása után érkezett a városba, és átadta a német kormány gratulációit. A megbeszélésen az elnök mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a kétoldalú kapcsolatok mintegy privilegizált jellegűvé váltak, s ezt nem csupán a gyakori magas szintű találkozók, hanem a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok lendületes fejlődése is jelzi.

Orosz számítások szerint a kétoldalú áruforgalom értéke már meghaladja az évi 50 milliárd eurót, ezen kívül számos érdekes szociális kezdeményezés gondolata is felmerült, sőt, ezek közül több már megvalósulóban van – tette hozzá.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint Medvegyev tegezte és keresztnevén szólította Steinmeiert, aki viszont magázta az elnököt.

Korábban Szergej Lavrov külügyminiszter és a Kreml sajtószolgálata bejelentette, hogy az új orosz államfő legelső útja Kazahsztánba vezet, közvetlenül ezután Kínába utazik, s júniusban -első európai útján- Németországot keresi fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik