Nagyvilág

Bizalmat kapott a Berlusconi-kormány az alsóházban

Az olasz törvényhozás felsőházában csütörtökön lesz a bizalmi szavazás, amelyet nagy valószínűséggel ugyancsak könnyedén megnyer a Berlusconi vezette politikai irányvonal.

Bizalmat kapott szerdán az alsóházban Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök új jobbközép kormánya. A szavazati arány 335-275 volt, ami arra mutat, hogy az április 13-14-én tartott előrehozott parlamenti választásokon diadalmaskodott jobboldali erők biztos többséggel rendelkeznek a képviselőházban.

Bersluconi választási sikeréhez jelentősen hozzájárult szövetségese, a populista és idegengyűlölő Északi Liga jó szereplése, így a médiamágnás az elmúlt 14 év leforgása alatt immár harmadik alkalommal alakíthatott kormányt.

A régi-új kormányfő egy hete kapott hivatalosan kormányalakítási megbízást Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnöktől, s a kabinet a rá következő nap tette le a hivatali esküt. A 21 miniszter, köztük négy nő, többnyire Berlusconinak köszönheti politikai karrierjét, és néhányan már a “Cavaliere” (Lovag) korábbi két kormányában is vállaltak tisztséget.

A Berlusconival szövetkező politikai erők kötelezettséget vállaltak arra, hogy “talpra állítják Itáliát”, vagyis ismét a gazdasági növekedés korszakát hozzák el, bár már a választási győzelmet követő első nyilatkozataiban a régi-új kormányfő arra figyelmeztette honfitársait: nehéz időszak vár rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik