Nagyvilág

128 ezer áldozata is lehet a mianmari ciklonnak

A vöröskereszt becslése szerint akár a 128 ezret is megközelítheti a hónap elején Mianmarra lesújtó ciklon halálos áldozatainak a száma. A mianmari katonai junta az említett adatoknál jóval kisebb veszteségmérlegről számolt be.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége szerdán közzétett helyzetjelentésében 68 833 és 127 990 közé tette az áldozatok számát. A vöröskereszt más segélyszervezetek adatainak összegyűjtésével és feldolgozásával kalkulálta ki ezt a – meglehetősen tág határok között mozgó – becsült számot.

A ciklon pusztításáról eddig napvilágot látott veszteségmérlegek közül a mostani vöröskeresztes a legmagasabb. Az ENSZ korábban 60 ezer és 100 ezer közöttire becsülte a halálos áldozatok számát. A vöröskereszt helyzetjelentése szerint a délkelet-ázsiai országban 1,64-2,51 millió embert sújtott valamilyen módon az ítéletidő.

A segélyszervezet megjegyezte, hogy a mianmari katonai kormányzat az említett adatoknál jóval kisebb veszteségmérlegeket közölt, azt állítva, hogy 34 273 ember vesztette életét és 27 838 tűnt el a ciklon pusztítása következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik