Külföld

Orbán magyar egységet akar Erdélyben

admin
admin

2008. 05. 13. 10:30

Erdélyben az egymással rivalizáló erők közötti új egység jöhet létre a következő időszakban - mondta Orbán Viktor, miután találkozott Szász Jenővel, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnökével.

A Fidesz elnöke az MTI információi szerint hangsúlyozta: a Felvidék és a Délvidék példája is azt mutatja, a kárpát-medencei magyarság számára az együttműködés és az összefogás hozza meg a legnagyobb sikert.

Mint mondta, Erdélyben hosszú ideig „egyszólamú egység” volt, ami felbomlott, ugyanakkor a Magyar Polgári Párt megalakulása az első fontos lépés az új egység felé vezető úton.

A Szász Jenő vezetette új erdélyi párt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alternatívájaként alakult meg, január végén jegyezték be Romániában.

Orbán Viktor reményeinek némileg ellentmond, hogy a magyar egység – azaz az RMDSZ és az MPP összefogása – eddig nem valósult meg, és a nyár elején tartandó helyhatósági választásokon egymás rivalisaként könnyen megoszthatják a magyarok szavazatait.

Az őszi parlamenti választásokon pedig, ha továbbra sem születik egyezség a két erő között, az a magyarok parlamenti részvételét is veszélybe sodorhatja.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.