Nagyvilág

Nem beszélhetett az ukrán elnök a parlamentben

Viktor Juscsenko ukrán elnök nem mondhatta el az ország helyzetét értékelő beszédét a parlamentben, miután a Julija Timosenko kormányfő tömbjébe tartozó képviselők körülvették a szónoki emelvényt és elzárták a pódiumhoz vezető utat.

Az államfőt támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NS) párttal közösen kormányzó Timosenko-tömb képviselői akciójukkal egyebek mellett az ellen tiltakoztak, hogy – véleményük szerint – Juscsenko nem tesz eleget a rohamosan emelkedő infláció megfékezéséért. Timosenko szerint az elnök arra törekszik, hogy aláássa a kormány munkáját, s ezzel gyengítse a jelenlegi miniszterelnök pozícióját a 2010-es elnökválasztások előtt.

Az incidens után az ukrán elnök a sajtónak nyilatkozva elítélte, hogy a parlamenti többség – Ukrajna történelmében példa nélküli módon – akadályozza a parlament munkáját. Juscsenko elutasította annak lehetőségét, hogy előre hozott választást tartsanak, ám azt elismerte, hogy annak kiprovokálása érdekében állhat egyes politikai erőknek.

Juscsenko idén már a második alkalommal kénytelen elhalasztani értékelő beszédét. Legutóbb, februárban, az ukrán NATO-tagság terve ellen tiltakozó ellenzék forgatta fel a parlamenti ülés rendjét: a képviselők NATO-ellenes plakátokat helyeztek el az ülésteremben és körülvették a szónoki emelvényt. A házelnök ezt követően levette az elnök aznapra beharangozott beszédét a parlamenti ülés napirendjéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik