Nagyvilág

Mianmar eladja a külföldi segélyeket?

Az ENSZ szerint Mianmarban a segélyeknek csak csekély része jut el a Nargis ciklon túlélőihez, áldozataihoz, miközben olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint a hadsereg a jobb minőségű külföldi segélyeket megtartja magának, vagy a feketepiacon értékesíti, és az embereknek romlott élelmiszereket oszt ki.

Richard Horsey, a világszervezet regionális segélyközpontjának szóvivője kedden Bangkokban kijelentette: nagy a csalódottság amiatt, hogy a segélyakció még nem érte el a szükséges ütemet tíz nappal a ciklon pusztítását követően.

A mianmari hatóságok szerint a természeti katasztrófában az Iravádi folyó deltájában 62 ezer ember meghalt vagy eltűnt. Az ENSZ becslése szerint a halálos áldozatok száma több mint százezer. A szóvivő szerint a segélyek nem jutnak el elég gyorsan az emberekhez. A túlélőket buddhista kolostorokban vagy táborokban helyezték el, emberi vagy állati maradványoktól szennyezett vizet isznak. Kevés a gyógyszer és az élelem.

A hadsereg, amely vaskézzel irányítja az országot azóta, hogy 1962-ben magához ragadta a hatalmat, ellenőrzése alá vonta az ázsiai országba küldött segélyeket. A hatalom egyik képviselője hétfőn az első amerikai segélyszállítmányt kísérő parancsnoknak kijelentette: a természeti katasztrófa áldozatainak igényeit már kielégítették, nincs szükség a segélyszervezetek munkatársaira.

Egy Mianmarban élő külföldi, aki kérte neve elhallgatását, elmondta: kormánytisztviselők panaszkodtak neki arra, hogy a hadsereg elsikkasztja a segélyeket. Az Élelmezési Világprogram (WFP) által küldött nagy energiatartalmú süteményeket a hadsereg raktáraiba irányították. Helyette az Ipari Minisztérium által gyártott íztelen, gyönge minőségű kekszeket osztottak ki a katasztrófa áldozatai között. Nem tudni, mi lett a sorsa jó minőségű élelmiszernek, a feketepiacon értékesítik, vagy a hadsereg maga használja fel – mondta a nyilatkozó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik