Nagyvilág

Már tartályhajóval szállítják a vizet Barcelonába

A példátlan szárazságtól sújtott katalán főváros súlyos helyzetének enyhítésére befutott az első ivóvizet szállító tartályhajó Barcelona kikötőjébe. A szükségterv szerint a medence feltöltéséért és autómosásért 3000 eurós büntetés jár.

A hajó a szomszédos Tarragonából érkezett kedden, röviddel 9 óra előtt. Csütörtökön egy második hajót is várnak a franciaországi Marseille kikötővárosból. Katalónia helyi kormányzata közölte, hogy kéthavonta 10 hajórakomány édesvíz fog érkezni, a fele Marseille-ből, a másik fele pedig Tarragonából és a dél-spanyolországi Almeriából.

Katalóniában az utóbbi száz év legsúlyosabb aszálya pusztít. Az egész tartományban másfél éve alig esett az eső. A föld porzik a szárazságtól, a vetés tönkrement, a tározókban alig van víz, és több folyó medre kiszáradt. Az ötmilliós Barcelonában már elzárták a szökőkutakat, nem öntözik a parkokat, ritkábban tisztítják az utcákat, és büntetik az ívóvízpazarlást; aki feltölti a kerti medencéjét, vagy lemossa az autóját, 3000 euró büntetést fizethet.

Nézze meg képgalériánkat!

Nézze meg képgalériánkat!

Néhány félreeső katalán faluba már lajtoskocsikkal szállítják a vizet, mert kimerült minden tartalék. A tűzoltóság arra készül, hogy a sós víz talajkárosító hatása ellenére tengervízzel küzd meg az erdőtüzekkel. A katalán állami vízügyi hivatal majdnem 80 millió euróért leszerződtetett tíz hatalmas tartályhajót, melyek a 300 kilométerre fekvő Marseille-ből, illetve a 600 kilométernyire található almeriai tengervíz-sótalanító telepről viszik Barcelonába az ivóvizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik