Nagyvilág

Kitiltották Ukrajnából Moszkva polgármesterét

Ukrajna hétfőn kitiltotta az országból Moszkva polgármesterét, mert Jurij Luzskov előző nap a Krímben visszakövetelte Oroszország számára az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli támaszpontját.

Az orosz külügyminisztérium barátságtalan lépésnek minősítette a döntést, amely tovább rontotta az Ukrajna NATO-tagságra való törekvése és az orosz gázáremelés miatt az elmúlt években amúgy is feszültté vált viszonyt. Luzskov – a flotta megalapításának 225. évfordulója alkalmából – kijelentette, hogy Szevasztopolnak vissza kellene térnie orosz fennhatóság alá, és szorgalmazta, hogy forduljanak nemzetközi bírósághoz az ügyben.

Az oroz külügyminisztérium szerint indokolatlan a vád, amely szerint Luzskov megsértette volna Ukrajna területi épségét. A tárca szerint Luzskov csak a véleményét hangoztatta, amely egybehangzó a legtöbb oroszéval, akik fájdalmasan élték meg a Szovjetunió szétesését.

Az 1997-ben Oroszország és Ukrajna között megkötött flottamegosztási megállapodás értelmében Moszkva 2017-ig évi 93 millió dollárért bérli az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli támaszpontját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik