Nagyvilág

Elhunyt a nikotintapasz feltalálója

Meghalt Murray Jarvik, a dohányzás elleni harc egyik első amerikai úttörője, a nikotintapasz társfeltalálója. A Kaliforniai Egyetem pszichiátria- és farmakológiaprofesszora 84 évesen, Santa Monica-i otthonában hunyt el a múlt héten szívelégtelenségben.

A pszichofarmakológia egyik úttörőjeként Jarvik az első között tanulmányozta az Egyesült Államokban az LSD és más drogok memóriára gyakorolt hatását és általában az addikciót. Jed Rose kollégájával együtt az 1990-es évek elején találta fel a nikotintapaszt, amely a nikotint a bőrön keresztül a szervezetbe juttatva segíti a leszokásban a dohányosokat.

A dohány bőrön át való felszívódásának tanulmányozása dohányszüretelő napszámosok tanulmányozásával kezdődött a déli államokban. Amikor a nikotintapasz embereken való kipróbálására nem kaptak engedélyt, önmagukat használták kísérleti nyúlként.

“A bőrünkre tettük a dohányt és vártuk a hatását. Szívünk elkezdett gyorsabban verni, megnőtt az adrenalinszintünk és a többi, dohányzásból ismert tüntet éreztük” – írta később visszaemlékezésében. A nikotintapasz receptre történő felírását 1992-ben engedélyezték az Egyesült Államokban, négy évvel később teljesen szabaddá tették a forgalmazását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik