Nagyvilág

A veterán munkáspártiak is elküldenék Brownt

Össztüzet zúdítottak hétfőn a kormányzó brit Munkáspárt veteránjai az egyébként is egyre ingatagabb helyzetű Gordon Brown miniszterelnökre, félreérthetetlen utalásokkal sürgetve Brown mielőbbi távozását. A hétfői brit sajtókommentárok egyike Ceausescu néhai román vezető végnapjaihoz hasonlította a Brown-kormány jelenlegi időszakát.

Az eddigi legdurvább párton belüli támadást a Labour egyik nagy tekintélyű, általános közmegbecsülésnek örvendő alsóházi képviselője, Frank Field intézte a kormányfő ellen. Field a BBC rádiónak adott interjúban “ordítozásra” hajlamos, “leírhatatlan vérmérsékletű” embernek nevezte Brownt, aki szerinte miniszterelnökként “nem is érzi jól magát a bőrében”.

Brown politikusi magatartását már korábban is súlyos bírálatok érték volt közvetlen munkatársai részéről. A brit köztisztviselői kar egykori vezetője, Lord Turnbull – aki Brown pénzügyminiszteri időszaka alatt a tárca államtitkáraként is dolgozott – egy tavalyi interjúban “sztálinistának” nevezte a jelenlegi kormányfőt, aki szerinte azt vallja, hogy egyszerűen nem éri meg szakmai vitát folytatni a munkatársakkal, és az emberek “majd azt kapják, amit én eldöntök”.

Már senki sem áll mellette

Frank Field a hétfőn sugárzott BBC-interjúban nyíltan kijelentette: csodálkozna, ha a 2010-ben esedékes parlamenti választásokon is még Gordon Brown vezetné a Munkáspártot. “Ha engem kérdez, azt mondanám neki: beszéljen azokkal, akiket a legjobban szeret, és akik a legjobban szeretik őt, hallgassa meg, amit mondanak, és cselekedjék annak megfelelően” – mondta Field, egyenes utalással arra, hogy szerinte Brown közvetlen környezete is a miniszterelnök távozását akarja.

Hasonló egyenes utalást tett Lord Michael Levy, az előző miniszterelnök, Tony Blair legszorosabb politikai szövetségese. Szerinte Gordon Brownnak “el kellene gondolkodnia pozícióján” a legutóbbi, “katasztrofális” közvélemény-kutatási adatok láttán.
Hozzátette ugyanakkor: jelenleg nem lát olyan “kiemelkedő tehetséget” a Munkáspártban, aki hitelesen szóba jöhetne Brown utódjaként.

Brown mélypontra vitte a pártot

A Labour választói támogatottsága valóban történelmi mélypontokon jár a legutóbbi hetek felmérései szerint, főleg az egyre szorítóbb gazdasági bajok, valamint az adórendszer átalakításában elkövetett, hivatalosan is beismert – az alacsony keresetűeket erősen sújtó – kormányzati hibák miatt.

A május eleji angol-walesi és londoni helyhatósági választásokon a brit baloldal vezető ereje négy évtizede nem látott súlyosságú vereséget szenvedett, és nyolc év után elvesztette a londoni polgármesteri posztot is.

A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap vezető politikai kommentátora hétfőn azt írta: a “11 évi zabolátlan hatalomgyakorlás feletti” közdühre adott munkáspárti reakció hasonlatos ahhoz, ahogy annak idején Nicolae Ceausescu arroganciája “rémületté oldódott, amikor világossá vált, hogy vége a játszmának”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik