Nagyvilág

Sarkozy nekiment a francia hírügynökségnek

Sorozatosan bírálják az AFP francia hírügynökséget az országban kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) képviselői, amely ismételten tiltakozott a vádak ellen - írta hétfőn a párizsi Le Monde.

Nicolas Sarkozy államfő múlt szerdán kifogásolta, hogy a hírügynökség nem foglalkozott érdemben azzal az április 10-i bírósági döntéssel, amely az elnökválasztás baloldali vesztesét pénzbüntetésre ítélte, közelebbről hogy nem hozta nyilvánosságra a döntést kommentáló egyik kormánypárti közleményt.

A vád, amelynek alapján elítélték Sarkozy korábbi vetélytársát, hogy Ségolene Royal 1997 óta több havi fizetéssel tartozott két egykori beosztottjának, s az összeget nem volt hajlandó kifizetni.

Nem az első összetűzés

Christine Albanel kulturális miniszter egy vasárnapi interjúban azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy az AFP külön formában tegye hozzáférhetővé előfizetőinek a pártok és a szakszervezetek valamennyi közleményét.

A Le Monde szerint nem ez az első eset az AFP és a végrehajtó hatalom közti nézeteltérésre, de ez az első alkalom, hogy ekkora sajtóvisszhangot kapott. Az ok a lap szerint az lehet, hogy a részben állami költségvetésű hírügynökség most tárgyalja az elkövetkező öt évre szóló stratégiai tervét.

Pénzt kérnek az államtól

Az világhírügynökség évi 263 millió eurós forgalmának negyven százalékát biztosítják az állami előfizetők, s a hírügynökség 20 millió eurós kiegészítő támogatásért folyamodott az államhoz, hogy multimédiás hírügynökséggé alakulhasson át.

A polémia május 1-jén robbant ki, amikor az UMP egyik szóvivője, Frédéric Lefebvre az AFP elnökének írt nyílt levélben kifogásolta, hogy a hírügynökség nem adta ki a kormánypárt egyik közleményét, azt amely a munka ünnepe alkalmából kívánta az április 10-i bírósági döntést újra véleményezni.

Az AFP ügyeletes szerkesztői úgy ítélték meg, hogy a szövegben nem volt semmilyen új információ sem az ügyről, sem az UMP-nek arról alkotott véleményéről, amellyel már korábban egyébként foglalkozott a hírügynökség.

Az AFP tiltakozik

Az AFP újságírói közleményben tiltakoztak a “hírügynökséget ért politikai nyomásgyakorlás ellen”, amire válaszul május 7-én maga az államfő bírálta őket, majd még aznap az UMP is kiadott egy közleményt, amelyben sajnálatát fejezte ki, amiért a “szerkesztőségi irányvonalra hivatkozva az AFP egy politikai pártot cenzúráz”.

A kormánypárt szerint “felmerül az AFP kvázi monopol helyzetének, az úgynevezett szerkesztőségi irányvonalnak és az objektivitásnak a kérdése”.

A hírügynökség szakszervezetei ismét elítélték “a legalább annyira megalapozatlan, mint amilyen súlyos vádaskodásokat”. Pierre Louette, az AFP elnöke pedig a munkatársaknak május 8-án a következő belső feljegyzést küldte szét: “A baloldalról Ségolene Royal részéről tegnap, és a jobboldalról ma érkező támadások a pártatlanságunknak a legjobb külső mércéi”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik