Nagyvilág

Putyin marad a főnök

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő bemutatta kormánylistáját Dmitrij Medvegyevnek. A kül- és védelmi miniszter személye nem változik, a struktúra azonban átalakul. Az új kormányfő adócsökkentést ígért.

Putyin kérte az elnököt, nézze át a dokumentumot, és szükség esetén vele együtt menjen végig rajta még egyszer. Medvegyev kijelentette: kettejüknek elegendő idejük volt a kormány struktúrájának és a személyi változásoknak az előkészítésére, hiszen két hónapig ezen dolgoztak közösen. “Még egyszer átnézzük és meghozzuk a szükséges döntéseket” – mondta.

Átalakul a struktúra

Az új orosz kormányban nem változott a külügy-, sem a védelmi miniszter személye, de más veszi át az FSZB irányítását, és a személyi változásokon kívül a struktúra is átalakul.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök a kormány ülésén hétfőn ismertette új kabinetje összetételét: az eddigiekhez képest több miniszterelnök-helyettes dolgozik a kormányban, és új arcok is megjelentek.

Így Alekszandr Zsukov, aki eddig is a kormányfő helyettese volt, tisztségét megőrizve a nemzeti projektekkel, a sporttal, a Szocsiban tartandó olimpiával, az idegenforgalommal és a vallási szervezetekkel való együttműködéssel foglalkozik majd.
Az eddig az elnöki adminisztrációban dolgozó Igor Szecsin feladatkörébe az ipar fejlesztése – kivéve a hadiipart -, a természeti kincsek felhasználása, a környezetvédelem, a technológiai és a nukleáris energia területének felügyelete tartozik.

Régi nevek és új arcok

Szergej Szobjanyin miniszterelnök-helyettesként a kormány apparátusát vezeti, továbbá az Oroszországi Föderáció szubjektumainak (köztársaságok, autonóm területek, stb.) végrehajtó hatalmi szerveivel kapcsolatos politikát alakítja.

Szergej Ivanov továbbra is első miniszterelnök-helyettes marad.
Viktor Zubkov volt kormányfő első miniszterelnök-helyettesi minőségben a mezőgazdasági nemzeti projekt, továbbá a halászati politika, az erdőgazdaság és az agráripari komplexum kérdéseit felügyeli.

Igor Suvalov ugyancsak első miniszterelnök-helyettesként a külgazdasági, külkereskedelmi és műszaki szabályozási állami politikával, valamint a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való orosz csatlakozás, a gazdasági tevékenység szabadsága, és egyebek mellett a gazdasági verseny kérdéseivel foglalkozik.
Távozott a kormányfő helyettesei közül Szergej Nariskin.

Külön tárcát kap az energiaügy

A strukturális átalakítások jegyében az eddigi ipari és energiaügyi minisztériumot két külön tárcára osztották fel, az ipari minisztérium élén az eddigi miniszter, Viktor Hrisztyenko áll, míg az energetikai tárcát a kormány új tagjaként Szergej Smatko vezeti.

A gazdaságfejlesztési miniszter Elvira Nabiullina maradt, de az eddigi gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium kereskedelemmel kapcsolatos feladatköre a Viktor Hrisztyenko által irányított ipari minisztériumhoz került mind a kül- mind a belkereskedelmet illetően.

Az információtechnológiai és távközlési minisztériumot átszervezik, és a távközlési és tömegtájékoztatási minisztérium élére Igor Scsegolejevet állították, akinek főhatósága alá rendelték a tömegtájékoztatási eszközöket is. Leonyid Rejman eddigi információtechnológiai és távközlési miniszter – a magyar-orosz kormányközi vegyesbizottság orosz társelnöke – további tevékenységéről egyelőre nincs hír.

Nagyobb hangsúly a turizmuson

A sport, idegenforgalom, és ifjúság ügyeivel foglalkozó, újonnan létrehozott minisztérium élén a kormány új tagjaként Vitalij Mutko áll.

A környezetvédelem területét áthelyezték a természeti erőforrások minisztériumának hatáskörébe, s a minisztérium élén Jurij Trutnyev marad. Új ügynökséget hoztak viszont létre a Független Államok Közössége ügyeinek intézésére.

Alekszej Kudrin, az eddigi kormány utolsó liberális tagjának tekintett pénzügyminiszter megmarad tisztségében, megtartva miniszterelnök-helyettesi pozícióját is.

A védelmi miniszter továbbra is Anatolij Szergyukov, külügyminiszter Szergej Lavrov, belügyminiszter Rasid Nurgalijev, oktatási és tudományügyi miniszter változatlanul Andrej Furszenko, a rendkívüli helyzetek minisztere Szergej Sojgu. Tatjana Golikova marad az egészségügyi és népjóléti miniszter, Alekszej Gorgyejev a mezőgazdasági miniszter.

—-Putyiné marad a főszerep—-

Az orosz kormányalakítás az első vélemények szerint arról tanúskodik, hogy a főszerepet az orosz politikában a kormány, illetve továbbra is Vlagyimir Putyin tölti be.

Az Eho Moszkvi rádióállomásnak Dmitrij Oreskin politológus elmondta: a változások azt mutatják, hogy a hatalom központja Putyin nyomán a Kremlből átkerült a Fehéz Házba – a kormány épületébe. Oreskin szerint a miniszterelnök-helyettesek számának növekedése is erre utal, amennyiben a nagyobb szerepkör mindig a hivatalnoki gárda növekedésével jár. (Az új kormányban hét miniszterelnök-helyettes van, közülük kettő első.)

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) élén történt változást – Nyikolaj Patrusev elkerül a szolgálat éléről a Biztonsági Tanács élére, s helyét Alekszandr Bortnyikov, az FSZB gazdasági biztonsággal foglalkozó igazgatóságának eddigi vezetője foglalta el – Oreskin úgy értékelte, hogy Putyin a jelek szerint szükségesnek látta a fegyveres testületek és titkosszolgálatok képviselői által alkotott úgynevezett szilovik tömb gyengítését.

A szakértő meggyőződéssel jelentette ki, hogy a külügyminiszter meghagyása tisztségében egyben a külpolitikai irányvonal változatlan voltát jelzi.

Maga alá vonta a felügyeletet

Alexander Rahr német politológus arra is felhívta a figyelmet: Igor Szecsin, az elnöki adminisztráció eddigi helyettes vezetője immár miniszterelnök-helyettesként a kormány tagja, s ha, mint várható, a szilovikokat felügyeli, akkor ezzel ennek a tömbnek a felügyelete átkerült az elnöktől a kormányhoz, illetve a kormányfőhöz.

Rahr szerint az első helyettesek közül Zubkov a szilovikok és az energetika szóvivője lesz majd, míg Suvalovra marad a reformátorok tömbje és a radikális gazdasági reformok képviselete.

A német szakértő rámutatott, hogy a legjelentősebb politikusok mind a kormányban foglalnak helyet, s nemigen maradt senki az elnöki csapat alakításához. Ha Medvegyev olyan politikát akar folytatni, amely akár csak árnyalatokban is eltér az eddigitől, akkor idővel változásoknak kell bekövetkeznie a külpolitikai és a szilovik tömbben.

Medvegyev az elnöki adminisztráció élére egyébként már kinevezte Szergej Nariskint, aki eddig miniszterelnök-helyettesként a kormány hivatalát vezette, s aki az egyik legnagyobb köztiszteletnek örvendő orosz politikus.

A legerősebb a parlamentben

Orosz megfigyelők arra is felhívták a figyelmet, hogy a dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország párt, amelynek elnöki tisztségét Putyin államfői hivatala elhagyásával automatikusan elfoglalta, az új kormányban megőrizte befolyását, amennyiben mind a négy miniszter, aki a párt tagja, helyet kapott az új kormányban is.

Igor Bunyin politológus szerint minden változás ellenére a folyamatosság kormánya alakult meg, amennyiben Putyin hozzá közelálló politikusokat gyűjtött maga köré, akikkel már régen dolgozik együtt.

Putyin pozicionálta magát

Még soha miniszterelnök-jelölt nem beszélt ilyen részletesen arról, hogy mit szándékozik tenni a kormány élén – állapították meg egybehangzóan Vlagyimir Putyinnak a dumában mondott beszédéről az orosz lapok hétfőn.

A Vedomosztyi című lap szerint Putyin beszéde jelképes funkciót töltött be: azt jelezte, hogy Putyin nem végrehajtó, hanem továbbra is a stratégia megalkotója akar maradni.

Adócsökkenést ígér

A Kommerszant szerint Putyin három pontot vázolt fel, amelyekben még idén lépni kíván: egy számjegyűre szándékozik leszorítani az inflációt, de erre nem nevezett meg konkrét határidőt, és prioritásként kezeli az állami kiadások ellenőrzését. A harmadik pont pedig az adók csökkentése, amelynek részleteit már korábban felvázolta Oroszország 2020-ig szóló fejlesztési tervében.

Putyin jelölésének jóváhagyására rekordszámú képviselő szavazott – mutatott rá több lap is -, s a Kommerszant megállapította: ez azt mutatja, hogy tovább él a gyakorlat, amelynek értelmében az állami duma ellenvetés nélkül támogatja a kormánytól s a Kremlből érkező kezdeményezéseket. Ilyen módon Medvegyev elnököt és Putyin kormányfőt az elkövetkező négy évre biztosították arról, hogy nem lesznek konfliktusok a hatalmi ágak között.

A duma egyelőre támogatja

A Moszkovszkij Komszomolec című lap hasonlóan vélekedett, azzal, hogy ha eddig volt is nézeteltérés a kormány és a duma között, a fő döntőbíró a Kreml volt. Nem tudni azonban, hogyan lesz eztán, amikor a kormány élén nehézsúlyú politikus áll, aki ráadásul az alkotmányos többséggel bíró Egységes Oroszország párt elnöke is. A lap megállapította: egyelőre valóban számíthat az elnök és a kormányfő a képviselői testület támogatására, de csak egyelőre.

Az orosz lapok szinte mindegyike emlékeztetett rá, hogy Medvegyev elkísérte a dumába Putyint, s ott kijelentette: eddig is együtt dolgoztak, s ezután is ezt teszik majd, és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy kettejük tandemje csak erősödni fog. A Moszkovszkij Komszomolec azonban ehhez hozzátette: a tandem kerékpár pedáljait ketten tapossák, de a kormánynál csak egyikük ül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik