Nagyvilág

Az ENSZ-főtitkár is kikelt a mianmari kormány ellen

Az ENSZ főtitkára szerint tűrhetetlenül lassan folyik a segélyek szétosztása a természeti katasztrófa sújtotta Mianmarban. Ban Ki Mun hétfőn kijelentette: "hihetetlenül csalódott" emiatt.

Mint mondta, többször próbált kapcsolatba lépni Than Sve tábornokkal, a katonai junta vezetőjével, nem tudott beszélni vele, ezért hétfőn levelet küldött neki.

A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közben genfi székhelyén közölte, hogy szárazföldi úton megérkezett a mianmari fővárosba az a segélyszállítmánya, amely 10 ezer ember számára elegendő – 20 tonna össztömegű – sátrat és tartozékait tartalmazza. Ezek az első olyan ENSZ-kamionok, amelyek bejutottak a május 3-i ciklon által sújtott országba.

A Thaiföldről induló két jármű útja két napig tartott. A sátrakat civilszervezetek állítják fel ott, ahol szükség van rájuk – közölte az UNHCR.

Szintén megérkezett Rangunba az Egyesült Államok első segélyszállítmánya egy C-130-as katonai gép fedélzetén. A 14 tonnányi segélyt a thaiföldi Utapao katonai támaszpontjáról indították el, miután a mianmari vezetés hosszas alkudozás után beleegyezett a fogadásába.

A mianmari kormány szóvivője szerint a szállítmányt részletekben viszik tovább helikoptereken az Iravádi folyó deltájába. Kedden két további amerikai légi szállítmányt várnak Rangunba.

A legutóbbi hivatalos adat szerint 32 ezer halálos áldozata van a katasztrófának, bár ranguni diplomaták néhány napja 100 ezres becsléseket ismertettek, és a segélyszervezetek ennél is gyászosabb mérlegre számítanak arra az esetre, ha a mentőcsapatoknak nem sikerül időben a ciklon által sújtott körzetekbe eljutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik