Nagyvilág

Chávez kiosztotta Merkelt és az EU-t

Hugo Chávez venezuelai elnök keresetlen szavakkal bírálta az Európai Uniót, I. János Károly spanyol királyt és Angela Merkel német kancellárt, és közölte: nem tudja, elmegy-e a május 16-án Limában tartandó EU-Latin-Amerika csúcstalálkozóra.

“Nem tudom, elmegyek-e Limába. Azt mondják annak, aki odamegy, hogy maradjon csöndben. Miért nem hallgatsz már el? De mi nem fogunk hallgatni” – jelentette ki szokásos vasárnapi televíziós beszédében Chávez a tavaly a santiagói iberoamerikai csúcson közötte és I. János Károly spanyol király között lezajlott incidensre utalva.

“Ezek a királyok azt hiszik, hogy felsőbbrendűek és kékvérűek” – kezdte Chávez, majd hozzátette: “Miféle kék vér? Az ő vérük is piros, és ugyanúgy járnak vécére, mint mi” – fakadt ki a venezuelai elnök.

Chávez bírálatából bőven kijutott az Európai Uniónak is.
Szavai szerint az EU vezetői “jönnek, és azt mondják, hogy segíteni akarnak nekünk. Hol van a tervük? Kérdezzék csak meg Haiti elnökét, mennyi ígéretet tett neki az Európai Unió?”

Angela Merkel kancellárt, aki korábban arra szólította fel a latin-amerikai kormányokat, határolódjanak el a caracasi kabinettől, kis híján a pokolba küldte el Chávez, de anyák napján mégsem akart egy nőt inzultálni, ehelyett Hitler és a német fasizmus örökösének titulálta.

Május 16-17-én több mint ötven állam- és kormányfőt várnak a perui fővárosba az EU-Latin-Amerika csúcstalálkozóra, amelyen elsősorban a szegénység elleni harcról, az általános felmelegedésről és a kereskedelmi kapcsolatokról lesz szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik