Nagyvilág

Abházia felvette a harcot Grúziával

Abház állítás szerint a Grúziától elszakadt köztársaság légvédelme vasárnap két pilóta nélkül grúz kémrepülőgépet lőtt le, vagyis március óta immár hetet.

Az abház elnöki hivatal közlését Tbiliszi azon nyomban cáfolta. Sota Utiasvili, a grúz belügyminisztérium egyik szóvivője a francia hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: “ez egyszerűen nem igaz, a mai nap folyamán grúz légi járművek nem repültek be Abházia légterébe”.

Merab Kismarja abház “védelmi miniszter” az Interfax moszkvai hírügynökség jelentése szerint azt mondta: a két kémrepülőgépet a grúz határhoz közel lévő Ocsamcsira városa fölött lőtték le, és a légi járművek roncsait megtalálták, azokat az abház illetékesek rövidesen bemutatják.

A grúz hatóságok a hét eset közül mindössze egyet ismertek be, de állításuk szerint az április 20-án történt incidens során egy Mig-29-es típusú orosz vadászbombázó lőtte le a kémrepülőt, nem az abház légvédelem. Akkor a NATO arra szólított fel az Abházia pártján álló Oroszországot, illetve Gúziát, hogy tisztázzák az incidens körülményeit.

Moszkva azzal vádolja Tbiliszit, hogy a kémrepülőgépek számukra tiltott abház légtérbe küldésével készakarva szítja a feszült légkört közte és a kilencvenes években róla levált Abházia között. Moszkva nemrégiben növelte az Abháziában állomásozó békefenntartó erőinek a létszámát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik