Nagyvilág

Medvegyev alatt is virágzik a korrupció

Medvegyev komoly reformok nélkül már nem tudja megoldani a Putyin elnöksége alatt elharapózott korrupciót – vélik szakértők, akik szerint az orosz gazdaság egyre jobban közelít a kínai modellhez.

Az orosz társadalom korrupciótűrő- és elfogadóképessége messze magasabb az európai átlagnál, a kis-és középvállalkozások esetében bizonyos üzleti ügyek elintézésének meghatározott tarifája van – nyilatkozta lapunknak Vladimir Jadov, az Orosz Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének professzora, aki szerint az oroszok korrupcióra való hajlandósága már-már kulturális sajátosságnak mondható.

Medvegyev politikájával mindezek ellenére az ország gyorsabban integrálódhat a „modern világba”, ez elsősorban nem politikai, hanem gazdasági téren fog bekövetkezni.

Gyenge intézkedések

Becslések szerint Oroszországban a GDP több mint 20 százaléka származik korrupcióból, a tevékenység legélénkebben Moszkvában és Közép-Oroszországban virágzik.

A gazdasági életet szabályozó törvények rendkívül szövevényesek, sok helyen homályos a megfogalmazás, ezért az állampolgárok többsége mind a mai napig ragaszkodik az egymásközti barterezéshez – véli Elena Danyilova, az Orosz Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének tudományos tanácsadója.

A szakértő szerint a Jelcin elnökségére jellemző „kaotikus korrupció” Putyin idejére intézményesítetté vált. Az intézményesített korrupció ellen Putyin látszatintézkedéseket tett ugyan, ilyen volt az Antikorrupciós Tanács felállítása, mely többek között a Jukosz-ügyet is felgöngyölítette, de egyre több jel mutat arra, hogy az intézményi reformok nélkül elkezdett korrupcióellenes próbálkozásokkal nem lehet elérni a társadalom alacsonyabb rétegeit – mondta Danyilova, az MTA Szociológiai Kutatóintézete által rendezett eseményen.

A korrupció a gazdaság hajtóereje?

A korrupció ugyanakkor akár a gazdasági fejlődés mozgatórugója is lehet, mint ahogyan ezt a latin-amerikai országok, vagy Afrika esete is bizonyítja. Az orosz gazdaságban elindult egy lassú változás, a rendszer egyre jobban közelít a kínai gazdasági modellhez, mely piacgazdasági és disztribúciós elemek keverékéből áll – véli a szakértő.

Egyelőre még csak találgatni lehet, hogy a szerdán az elnökké beiktatott Medvegyev és a kormányfőként és pártelnökként tovább tevékenykedő Putyin hogyan tud együttműködni. Két forgatókönyv tűnik a legvalószínűbbnek: Putyin domináns vezetőként egy idő után félreállítja utódját és visszatér az ország élére, vagy a két vezető között konfliktus támad, a rivalizálásból pedig nagy eséllyel Medvegyev kerül ki győztesen – nyilatkozta lapunk kérdésére a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik