Nagyvilág

Bármilyen segélyt elfogad Mianmar

Mianmar bármely országból érkezett segélyszállítmányt kész elfogadna azt követően, hogy az ázsiai országban egy hete gyilkos erejű ciklon pusztított. Kjav Tint Szve, Mianmar ENSZ-nagykövete a világszervezet New York-i székhelyén egy tanácskozáson közölte: országa hajlandó a világ közösségével együttműködni a természeti csapás okozta károk felszámolása és a bajba jutottak megsegítése terén.

A diplomata elmondta: két hajó és 11 szállítógép segélyekkel megrakodva már meg is érkezett Mianmarba. A nagykövet közölte: főként orvosi berendezésekre, élelmiszerre, ruhára, villanygenerátorokra, sátrakara és pénzsegélyre van szüksége most Mianmarnak.

“Nagyon hálásak vagyunk a világ közösségének, közeli és távoli barátainknak szolidaritásukért és bőkezőségükért” – fogalmazott.

Az ENSZ már korábban felkérte a világ országait, hogy fél éven át 187 millió dollárt szánjanak annak a mintegy 1,5 millió személynek a megsegítésére, akiket a leginkább sújtott a természeti csapás.

A mianmari hatóságok által közölt legfrissebb adatok szerint 23 ezer 335 halottja volt a Nargis ciklon pusztításának, és 37 ezer 19-re csökkent az eltűntek száma. A katonai junta által ellenőrzött MRTV tévéállomás szerint 1403 sebesültje is volt a természeti katasztrófának. A korábbi adatok szerint 22 ezer 997 ember halt meg és 42 ezer 119 volt az eltűntek száma. Nyugati diplomaták ugyanakkor nem zárják ki, hogy a ciklon halálos áldozatainak száma meghaladja a százezret.

Időközben Mianmarban szombat reggel megkezdődött az a népszavazás, amely révén a katonai kormányzat ki akarja eszközölni, hogy az ország lakossága fogadja el az új alkotmány tervezetét.A referendum azonban most nem terjed ki az egész országra. Azokban a déli térségekben ugyanis, amelyeket a Nargis ciklon egy hete a leginkább sújtott, május 24-re halasztották a népszavazást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik