Nagyvilág

Korrupcióval gyanúsítják az izraeli miniszterelnököt

Az igazságügyi minisztérium által kiadott közlemény szerint Ehud Olmert még a 90-es években hosszú időn keresztül dollárszázezreket kapott egy amerikai üzletembertől, és a pénzt jogellenes módon használta fel választási kampányainak finanszírozásához.

Olmert kijelentette, hogy soha nem fogadott el illegális kampánypénzeket. Közölte azt is, hogy lemond a miniszterelnöki tisztségről, amennyiben vádat emelnek ellene. A kormányfő az állami televízióban közvetített drámai hangvételű beszédében igyekezett bizonyítani ártatlanságát.

Elmondása szerint soha nem fogadott el kenőpénzt, és egy árva garast sem tett zsebre, és ezért honfitársai szemébe mer nézni. Ugyanakkor elismerte, hogy a zsidó származású New York-i üzletember, Morris Talansky nyújtott neki támogatást, de szemben az igazságügyi szervek vádjaival ennek az összegnek az átutalása és felhasználása nem volt törvénybe ütköző.

Olmert ellen további két vizsgálatot is folytat a rendőrség, egy ingatlanvásárlási ügyben, valamint bizonyos politikai kinevezések ügyében.

A washingtoni Fehér Ház közleménye szerint az amerikai kormányzat izraeli belügynek tekinti a miniszterelnököt ért korrupciós jogi eljárást, és ezért George Bush elnök nem változtat a jövő héten esedékes közel-keleti körútjának a programján, így izraeli látogatását is az eredeti tervek szerint bonyolítja le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik