Nagyvilág

Tudta az “amstetteni rém”, hogy helytelen, amit tesz

Az "amstetteni rém" kezdettől fogva tudatában volt annak, hogy amit tesz, az helytelen, ám nem tudta rászánni magát arra, hogy hagyjon fel őrült cselekedetével - derült ki abból beszélgetésből, amelyet a 73 éves Josef Fritzllel folytatott az ügyvédje.

A személyes szabadság megsértésével, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsított amstetteni mérnök elmondta, hogy már két-három évvel lánya bezárása előtt kiötlötte a föld alatti tömlöc tervét. Részletesen felvázolta, hogyan szerelte fel a pincébe vezető lejáratra a részben betonból kiöntött, elektromos nyitószerkezettel ellátott, több mázsás acélajtót, amelyet aztán rádió-távirányítással működtetett. A “bunkert” szigetelő anyagokkal alaposan kibélelte, hogy hang ne hatolhasson át a falain.

Bevallása szerint rögtön a kezdetén figyelmeztette a lányát, hogy ne próbáljon megszökni, mert halálos áramütés fogja érni. Szavai magyarázatot adhatnak arra, hogy miért nem kísérelt meg kijutni kényszerű fogságából Elisabeth, aki huszonnégy évig sínylődött három gyermekével a pincében.

Josef Fritzl két okot jelölt meg arra, hogy miért zárta be a lányát. Egyrészt teljesen el akarta szigetelni a külvilágtól, mert olyan személyekkel tartott fenn kapcsolatot, akiket ő helytelenített. Másrészt folyvást nőtt benne a szexuális vágy, hogy – mint fogalmazott – “gyerekeket szüljön nekem”. Tudta, hogy tiltott dolgot cselekszik, ám képtelen volt gátat szabni a benne dúló szenvedélynek.

Állítása szerint egy időzített szerkezet segítségével gondoskodott arról, hogy ha valami történne vele, a tömlöcben lakók kiszabadulhassanak a fogságból. A News magazinban közzétett kivonat szerint nem szeretne meghalni, de kész vezekelni azért, amit elkövetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik