Nagyvilág

Mianmar ellenséget lát a segélyszervezetekben

A mianmari katonai vezetés azért nem engedi be az országba a külföldi emberbaráti segélyt, mert azt akarja, hogy a lakosság benne lássa a megmentőt – állítja egy helyi elemző. A Híradó szerint a kormány azt kéri a segélyszervezetektől, hogy utalják át a pénzt a katonai rezsim számlájára, majd ők azt szétosztják a rászorulók között.

„Nem örülnek a külföldi segélynek, mert azt akarják, hogy a lakosság bennük lássa megmentőiket” – jelentette ki Vin Min mianmari elemző, aki Thaiföld északi részében él száműzetésben. Az engedélyek megadásának módja bürokratikus és akadékoskodó, de ezzel célja van a kormánynak, „így akarják érzékeltetni, hogy továbbra is ők tartják ellenőrzésük alatt az országot” – mondta Vin Min.

Az öregedő vezérkar vaskézzel irányítja az országot, és félresöpör minden külföldi bírálatot azzal a magyarázattal, hogy azok forrásai „a gyarmatosítók”. Ennek ellenére az 1962 óta fennálló katonai junta a mostani hatalmas természeti katasztrófa hatására kivételesen elvben beleegyezett a nemzetközi segélyek fogadásába. A külföldi országoknak, segélyszervezeteknek azonban tárgyalniuk kell a hatóságokkal az országba való belépésükről – írja az MTI.

Inkább pénzt akarnak

A Híradó tudósítója szerint az ország vezetése a kormány számlájára utaltatná a segélyszervezetek által felajánlott pénzt, hogy majd ők osszák szét a rászorulók között. A humanitárius szervezetek ezt nem fogadták el. A helyszínen tartózkodó magyar szervezetek szerint mianmari kormány bojkottálja a segélyszervezetek bejutását. Ha később be is léphetnek, akkor már szinte biztos, hogy életeket nem tudnak menteni, csak a túlélőket tudják gyógyítani, beoltani vagy szállást építeni a fedél nélkül maradtaknak.

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy a haditengerészete gépei szállítanának segélyt az országba, de biztosra vehető volt, hogy ebbe nem fog beleegyezni a gyakran paranoiásnak tartott mianmari vezetés. Ráadásul Mianmar ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió is büntetőintézkedéseket tart érvényben, így próbálja meg rákényszeríteni a demokratikus normák tiszteletben tartására.

Visszautasítanak minden segítséget

„A rezsim attól tart, hogy a humanitárius szervezeteknek – és rajtuk keresztül a nyugati országoknak, különösen az Egyesült Államoknak – a segélyezés ürügyén hátsó gondolata támad a mianmari hatalom esetleges megváltozásával kapcsolatban” – idéz a távirati iroda egy mianmari származású oxfordi professzort, a csak egy nevet használó Zarnit. Szerinte a tábornokok inkább elfogadják a segélyt a szomszédos ázsiai országoktól, különösen pedig a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségétől (ASEAN), mert a regionális szervezet mindig engedékeny volt velük szemben.

De Mianmar adott esetben kereken visszautasítja a szomszédos országokat is. A junta 2006-ban nem engedte meg az ASEAN képviselőjének, hogy találkozzon Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetővel. A buddhista szerzetesek vezette tavalyi népfelkelés véres leverése után nem tettek eleget a nemzetközi közösség egyik felhívásának sem. Végül adtak beutazási engedélyt az ENSZ képviselőjének, de meghatározták tárgyalásai rendjét. A felkelés óta a katonai vezetés még kevésbé hajlandó beutazási engedélyt adni független újságíróknak, akik gyakran turistavízummal tudnak csak bejutni az országba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik