Nagyvilág

Új jogi kategóriát teremthet az amstetteni rém

Megkezdődött a lányát huszonnégy éven át fogva tartó, vérfertőző Josef Fritzl mérnök kihallgatása a St. Pölten-i ügyészségen. A most hetvenhárom éves férfi a jelenlegi jogszabályok szerint tizenöt éves börtönbüntetésre számíthat, de hogy ez ne így legyen, egy új jogi kategóriát vezetnének be.

Az amstetteni rémet szerda délelőttre idézte be az ügyészség, és mivel hamarosan lejár Fritzl előzetes letartóztatása, pénteken a vizsgálati fogság dolgában illetékes bíró előtt is meg kell jelennie.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy házuk pincéjében több mint két évtizeden keresztül fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, akitől hét gyermeke született, az egyik azonban néhány napos korában meghalt. Három gyereket a férfi és felesége magához vett, a többiek most negyvenkét éves anyjukkal, Elisabethtel másfél héttel ezelőttig a mérnök által épített tömlöcben éltek.

Mint korábban megírtuk, a rém a lánya 1984-es eltűnésekor azt állította, hogy Elisabeth egy szekta hálójába került – és ezt a felesége is, a hatóságok is elhitték neki. Csakúgy, mint az örökbefogadás indoklásaként felhozott érveket, miszerint a gyermekeket a lányuk hagyta a küszöbükön, mivel ő nem képes gondoskodni róluk.

Az osztrák igazságügyi miniszter, Maria Berger szerint a hatóságok annak idején nem jártak el kellő körültekintéssel az amstetteni ügyben, nem szabadott volna a tények ellenőrzése nélkül elhinniük a szektás mesét.

Egy szerdán közzétett felmérés szerint az osztrákoknak csupán tíz százaléka gondolja „többé-kevésbé” úgy, hogy az érintett szervek mindent megtettek Elisabeth eltűnésének tisztázására.

Egyharmaduk szerint egyáltalán nem helytálló ez a kijelentés, kilenctizedük pedig arról sincs meggyőződve, hogy a hatóságok kellő gondossággal jártak el az adoptálásoknál. Azt pedig, hogy sem a rendőrök, sem pedig a szomszédok, ismerősök vagy tanárok nem vettek észre semmilyen, a közbelépésre okot adó gyanús körülményt, a felmérésben részt vetteknek alig több mint öt százaléka tartja „teljességgel hihetőnek”.

Maria Berger elegendőnek tekinti a szexuális bűncselekményekért kiszabható legfeljebb tizenöt év börtönbüntetést, de szándékában áll bevezetni egy új jogi tényállást, a huzamosabb időn át megvalósított nemi erőszak fogalmát. Ebben a kategóriában húsz évig is terjedhet majd a büntetés mértéke. Emellett az adoptálási szabályok szigorítását is kezdeményezni fogja az igazságügyi miniszter.

Az osztrák kormány ülésén egyeztetett irányelvek értelmében a szexuális bűncselekményt elkövetők rehabilitációja – a velük kapcsolatos bejegyzések törlése a bűnügyi nyilvántartóból – a jelenlegi 15 helyett 30 év elteltével történhet csak meg. Különösen súlyos esetben az elkövető egész életében viselheti a büntetett előélet hátrányait. A jövőben a bíró foglalkozási tilalmat is kiszabhat majd az elítéltekre, akiktől az adoptálási jogot is megvonják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik