Nagyvilág

Orosz deszantosok behatoltak Abháziába

Abháziába bevonult 400 orosz légideszantos - jelentette szerdán több moszkvai lap a fegyvernem vezérkarából származó információra hivatkozva.

A Kommerszant megállapította: kedden nem a politikusok és a diplomaták, hanem a katonák beszéltek, s a kölcsönös üzenetek tartalma gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Abházia körüli orosz-grúz politikai szembenállásból katonai konfliktus alakulhat ki.

A Komszomolszkaja Pravda értesülése szerint a deszantosok feladata, hogy szigorú választ adjanak a grúz fegyveres testületek bármiféle provokációjára. Szokásos fegyverzettel – géppisztolyokkal, golyószórókkal és gránátvetőkkel – érkeztek Abháziába.

Ezenkívül az Észak-kaukázusi Katonai Körzetből a békefenntartókkal együtt átdobtak Abháziába 30 BMD-2 típusú harci járművet (kisebb páncélost) és tüzérségi fegyvereket, “hogy az Abháziában régen szolgálatot teljesítő orosz békefenntartóknak normális feltételeket teremtsenek feladatuk akadálymentes végrehajtásához”.

Ehhez a Komszomolszkaja Pravda kérdésére válaszolva a védelmi minisztérium sajtóosztályán közölték: Oroszország továbbra sem lépte túl a FÁK államfői által az grúz-abház konfliktus területére az orosz békefenntartók számára megállapított 3000 fős határt.

A Kommerszant idézte a grúz vezetők, valamint az orosz katonák keddi megnyilvánulásait, s Andrej Kelint, az orosz külügyminisztérium FÁK-osztálya egyik vezetőjének nyilatkozatát is. Eszerint Grúzia külső segítség nélkül is enyhíthetne a feszültségen, csak teljesítenie kellene az abház fél követeléseit: az úgynevezett Felső-Kodori térségből ki kell vonulnia, és végre megállapodást kell kötnie Szuhumival az erőszak alkalmazásának mellőzéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik