Nagyvilág

A munkáspárti szavazók is elküldenék Brownt

A kormányzó brit Munkáspárt szavazótáborának egyértelmű többsége Gordon Brown miniszterelnök távozását kívánja, miután a párt a múlt heti helyhatósági választáson súlyos vereséget szenvedett. A közvélemény-kutatásba bevont választók több mint fele gondolja úgy, hogy a kormányfő távozása esetén a Labour jobb eséllyel indulna a következő parlamenti választásokon.

A The Times megbízásából készített közvélemény-kutatás eredménye szerint jelenleg a választók 29 százaléka voksolna a brit baloldal vezető erejére, ez 4 pontos visszaesést jelent a múlt hónaphoz képest. Az ellenzéki konzervatívok támogatottsága egy ponttal 40 százalékra nőtt. A felmérés fő eleme azonban az, hogy a Munkáspárt szavazóinak körében is „összeomlott” Brown támogatottsága – vélik a szakértők.

A kutatásba bevont választók összességének 53 százaléka, a Labour-szavazóknak viszont 55 százaléka gondolja úgy, hogy a Munkáspárt nagyobb győzelmi eséllyel indulna a legkésőbb 2010-ben esedékes következő parlamenti választásokon, ha a kormányfő távozna.

Az 1997 óta kormányzó párt az utóbbi negyven év leggyengébb eredményét érte el a múlt csütörtökön tartott angliai és walesi önkormányzati választásokon. A tíz éve kormányzó pártot még a liberálisok is megelőzték, ráadásul London polgármesteri posztját is elvesztették. A sűrűsödő gazdasági bajok miatt a szigetországban egyre rosszabb a választói hangulat, ezt tükrözi, hogy a Labour országosan a voksok 24 százalékát kapta a konzervatív tanácsnok-jelöltre szavazók 44 százalékos arányával szemben.

A Populus által elvégzett közvélemény-kutatás adataihoz fűzött elemzés szerint a 40:29 arányú konzervatív vezetés a legnagyobb, amelyet valaha is kimutattak a toryknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik