Nagyvilág

Nehezen jutnak be a segélyek Mianmarba

Az ENSZ, a különböző segélyszervezetek és a világ számos országa megmozdult a természeti katasztrófa sújtotta Mianmar (a volt Burma) megsegítésére, de a segélyszállítmányok eljuttatását hátráltatja, hogy a mianmari katonai junta nehezen ad beutazási engedélyt.

Az ENSZ közlése szerint Mianmar jelezte, hogy szüksége van a ciklon áldozatainak megsegítésére, a világszervezet munkatársai azonban még mindig várnak a beutazási engedélyre. Időközben megérkezett az első segélyszállítmány, egy katonai repülőgép kilenc tonnányi különféle felszerelést vitt Mianmarba. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egymillió forint értékben juttat segélycsomagokat a ciklon miatt otthonukat vesztett mianmari lakosoknak.

Elindult Mianmarba a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 speciális mentőcsapata is. A nemzetközi mentőcsapatban a magyarokon kívül ausztrál mentők vesznek részt. A helyi hatóságok közlése szerint az országnak elsősorban a háztetők fedésére szolgáló építőanyagra, gyógyszerre, vízfertőtlenítő tablettákra és moszkitóhálókra van szüksége.

Az Európai Bizottság 2 millió euró értékű segélyszállítmányt ajánlott fel, Kína – Mianmar szoros szövetségese – pedig egymillió dollár értékű segélyszállítmányt, illetve készpénzt bocsátott rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik