Nagyvilág

Már 22 ezer fölött a halottak száma Mianmarban

Az állami rádió és televízió közlése szerint jelenleg mintegy 22 500 halottat és 41 ezer eltűntet tartanak nyilván. Az ENSZ élelmezési világprogramja szerint a hajléktalanná vált emberek száma elérheti az egymilliót is.

Hivatalosan 22 ezer fölé emelkedett a Mianmaron átsöprő ciklon halálos áldozatainak száma a legfrissebb keddi helyzetjelentés szerint. A mentési munkálatokat megnehezíti, hogy a hétvégi szélvihar és árvíz tönkretette az utakat az Iravádi-folyó deltájában, amely a Nargis nevű ciklon fő útvonalába esett.

Az első külföldi segély kedden, a szomszédos Thaiföldről érkezett az egykori Burmába. A világtól elzárkózó mianmari katonai kormány beleegyezett az anyagi segítség elfogadásába, de a segélyszervezetek munkatársai nehezen kapnak vízumot. A Magyar Baptista Szeretetszolgálat a helyszínen lévő nemzetközi partnerei révén kedden megkezdte a humanitárius segítségnyújtást, és készenlétbe helyezte speciális mentőcsapatát.

A ciklon tengeri árhullámot is okozott, amely a szárazföldre benyomulva 3,5 méter magasságban elárasztotta a mélyen fekvő deltavidéket. Az embereknek nem volt hova menekülnie előle. Az áradás elmosta vagy törmelékkel terítette be az utakat, ledöntötte az áram- és telefonvezetékeket. Egyes települések csak helikopteren érhetőek el. A segélyszervezetek azzal számolnak, hogy a pusztulás nyomán járványok törnek ki; főként hasmenéses fertőzések, így kolera léphet föl az ivóvíz szennyezettsége miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik