Nagyvilág

Több mint tízezer halott Mianmarban

Immár meghaladja a 10 ezret a mianmari ciklon halálos áldozatainak a száma - jelentette be hétfőn a dél-ázsiai ország külügyminisztere. U Njan Vin az MRTV állami tévécsatornának nyilatkozva egyben hozzátette: félő, hogy a halottak száma tovább nő majd.

A Nargis nevű ciklon péntek este csapott le Mianmar délnyugati partvidékére óránként 190-240 kilométer közötti sebességgel örvénylő széllel, és szombaton is folytatta a pusztítást.

A jelentések azonban csak lassan futnak be a Bengáli-öböl szigeteiről és az Iravádi folyó deltájából. Az MRTV szerint az Iravádi deltájában (a természeti csapás által leginkább sújtott övezetben) lévő Bogalay településen akár több tízezer halott is lehet, s félő, hogy további ezrek haltak meg Labutta körzetében.

Az áradások miatt hajléktalanná váltak számát százezrekben mérik, nekik még tiszta ivóvizük sincs. Öt nagy közigazgatási körzetet a hatóságok természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánítottak. U Njan Vin szerint a folyódelta térségében 57 hajó süllyedt el. A vöröskereszt egyik illetékese szerint jó néhány vízparti falu egyszerűen eltűnt a föld színéről. Több ezer épületet lerombolt a vihar, s több száz út csak nehezen járható, ami nagyon megnehezíti a segítségnyújtást.

Az ország legnagyobb városában, Rangunban máris megemelkedett az élelmiszerek és az üzemanyag ára is. A segélyszervezetek megkezdték a fejadagok kiosztását, de több tartalékra lenne szükségük. A katasztrófa sújtotta területen mintegy 24 millió ember él.

Százezrek fedél nélkül (fotó:MTI)

Százezrek fedél nélkül (fotó:MTI)

A komoly károk és a súlyos humanitárius helyzet dacára a mianmari hatóságok kitartanak amellett, hogy a hét végén megrendezik az új alkotmányról döntő – s külföldön már jó előre bírált – népszavazást. Legalábbis ezt jelzik a hivatalos napilap, a New Light of Myanmar sorai: eszerint “a népszavazásra néhány napon belül sor kerül, s az egész lakosság türelmetlenül várja ezt”. Mire egy helyi lakos az AFP jelentése szerint azzal reagált: “mi nem demokráciát, hanem ivóvizet akarunk…”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik