Nagyvilág

Kormánynegyedet tervez a cseh kormány

Kormányzati negyed létrehozását tervezi Prága egyik külvárosában a Mirek Topolánek vezette kabinet. A minisztériumok kiköltöztetésének a terve Prága történelmi belvárosából nem új, már a korábbi kormányok is mérlegelték.

„Mintegy két-három éven belül a minisztériumok kiköltözhetnek a valamelyik peremkerületben létrehozandó modern kormányzati negyedbe. A védnökséget a terv felett a regionális fejlesztési minisztérium vállalta” – jelentette ki Jirí Cunek kormányfőhelyettes, a tárca vezetője.

Az új kormányzati negyed esetleges létrehozásáról először Mirek Topolánek miniszterelnök beszélt nyilvánosan az év elején. Később több miniszter is jelezte, hogy az általuk vezetett tárca terveket készít a Prága központjában lévő többnyire értékes, műemlék jellegű paloták elhagyására.

“A városközpontban lévő történelmi épületek eladásával több pénz folyna be az államkasszába, mint amennyibe a kormányzati negyed felépítése kerülne” – fejtette ki Cunek. Minden tárca maga állná a saját költségeit, s egyelőre nincsenek pontos tervek, sem döntés arról, hogy a város mely részébe kerülnének a minisztériumok és a központi hivatalok – szögezte le a miniszter.

Cunek szerint az általa vezetett tárca székhelye – egy értékes szecessziós épület az Óvárosi téren – jó példa arra, hogy az ilyen épületeket más célra kellene kihasználni. Ennek az épületnek az értéke egy korábbi becslés szerint mintegy másfél milliárd korona. Korábban olyan vélemények is elhangzottak, hogy néhány tárcát vagy központi hivatalt más városokban kellene elhelyezni, mert ez növelné azok társadalmi súlyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik