Nagyvilág

Keresik Gordon Brown utódját

Elsősorban közbiztonsági intézkedésekből álló "konzervatív forradalomra" készül Londonban a brit főváros újonnan megválasztott tory polgármestere, miközben vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a hétvégi angol-walesi helyhatósági választásokon súlyos vereséget elszenvedő Munkáspárt bennfentesei már Gordon Brown kormányfő utódját keresik. Brown azonban vasárnap közölte, hogy nem készül távozni.

A csütörtökön tartott önkormányzati választásokon az 1997 óta kormányzó Munkáspárt – a sűrűsödő gazdasági bajok miatt egyre rosszabb választói hangulat közepette – az utóbbi negyven év leggyengébb választási eredményét érte el. A hétvégére véglegessé vált adatok szerint a brit baloldal vezető ereje országosan a voksok 24 százalékát kapta a konzervatív tanácsnok-jelöltekre szavazók 44 százalékos arányával szemben.

A Labour ezzel a harmadik helyre csúszott vissza a három nagy parlamenti párt sorrendjében, és még az “örök harmadik” liberális demokraták is megelőzték, 25 százaléknyi vokssal. A vereséget betetézte London elvesztése: a brit főváros külön polgármester-választásán Boris Johnson tory jelölt kiütötte a Nagy-Londoni Gyűlést nyolc évig vezető munkáspárti Ken Livingstone-t.

Látványos londoni intézkedések

A The Sunday Telegraph értesülése szerint Johnson már napokon belül látványos intézkedéseket tervez mindenekelőtt a közbiztonság megerősítése terén. A legnagyobb konzervatív brit vasárnapi lap által “tory forradalomnak” nevezett cselekvési terv az újság szerint egyben “a jövőbeni konzervatív kormányzás kísérleti laboratóriumává” is teszi Londont.

Johnson az értesülés szerint már hivatali időszakának első hetében bejelenti, hogy kézi fémérzékelőket és biztonsági beléptető kapukat kíván meghonosítani a londoni metró- és vasútállomásokon, elsősorban a kések kiszűrésére.

Több rendőr, kisebb fizetős zóna

A statisztikák szerint a bűnözés ugyan csökkenőben van Londonban, az erőszakos, sokszor halálos végű bűncselekmények száma azonban meredeken emelkedik, mindenekelőtt a tizenévesek körében. Tavaly összesen 27, az idén pedig már eddig tizenkét londoni tinédzser halt meg késelés miatt. E járványszerűen terjedő bűncselekményfajta elkövetői is a legtöbb esetben 13-15 éves gyerekek.

Az új londoni polgármester a The Sunday Telegraph forrásai szerint bejelenti több száz rendőr szolgálatba állítását a városi buszokon és a metrószerelvényeken, amelyeken egyre gyakoribbak az erőszakos bűncselekmények.

Johnson mindemellett felülvizsgálja az elődje által bevezetett londoni behajtási díjat is, amelynek alapján jelenleg minden magánautósnak hétköznapokon 8 fontot (2600 forintot) kell fizetnie, ha London belvárosában akar autózni.

A fizetős zóna területét Livingstone – saját tanácsadóinak ellenvéleményét is figyelmen kívül hagyva – tavaly a kétszeresére terjesztette ki; Johnson állítólag ezt vissza akarja csinálni, az övezetet az eredeti, jóval szűkebb területre csökkentve. A rendszer teljes felszámolásáról azonban nincs szó.

Brown nem akar lemondani

A súlyos választási vereség nyomán lapértesülések szerint már meg is indult a szervezkedés a Munkáspártban a kormányfői tisztséget kevesebb mint egy éve betöltő Gordon Brown elmozdítására, és már utódjelölt is van. A Sunday Express forrásai szerint pártbeli bennfentesek a 42 éves, kelet-európai származású David Miliband külügyminisztert igyekeznek rávenni arra, hogy álljon a Brown megbuktatását célzó kezdeményezés élére.

Brown azonban a BBC tévé vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy “néhány napnyi szalagcím miatt” nem fog távozni állásából. Hozzátette: biztos abban, hogy a párt kilábal a jelenlegi helyzetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik