Nagyvilág

Az autonómiáról népszavaznak Bolíviában

Népszavazást rendeznek az autonómiáról vasárnap Dél-Amerika legszegényebb országának, Bolíviának a leggazdagabb megyéjében, Santa Cruzban.

Evo Morales államfő törvénytelennek ítéli a referendumot, és amióta tervbe vette azt a megye vezetése, az elnök bejelentette egy sor cég államosítását, illetve miután tartani lehet erőszakos cselekményektől, a megyébe csoportosította át a hadsereg több alakulatát.

Santa Cruz a dél-amerikai ország “tüdeje”, a legkeletibb megye, amelyben zömmel a jómódúbb, európai származásúak élnek. Ebben a térségben találhatók a fő földgázlelőhelyek, amelyek fölött rendelkezést követel magának a megyei vezetés. Morales viszont – aki az ország első indián elnöke – kiáll amellett, hogy az Andok szegény lakosságának, amely a 9 milliós bolíviai népesség többségét teszi ki, ugyanolyan joga van a természeti kincsekhez.

A referendum ellen is tüntettek

Az államfő két évvel ezelőtt bejelentette, hogy államosítják az ország szénhidrogénkészleteit. A héten pedig közölte, hogy az állam átveszi az olajcégek nemzeti leányvállalatainak irányítását, és katonákat vezényeltek a lelőhelyekhez.

“A nemzeti vagyon nem Evo Moralesé, nem is a kormányé, vagy a tartományi kormányzóké, hanem a népé” – jelentette ki. Pénteken több ezer híve tüntetett a keleti megye azonos nevű fővárosában a referendum ellen. A felmérések szerint az alig másfél milliós lakosság 70 százaléka igennel fog szavazni az önrendelkezésre.

Több megye is szavazna

Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) kiáll az ország egysége mellett, és küldöttséget menesztett az országba, hogy még az utolsó pillanatban párbeszédre bírja az ország és a megye vezetését.

További három szomszédos megye tervezi még, hogy népszavazást rendez az autonómiáról, ami az ország szétesésével fenyeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik