Nagyvilág

Amerikai diplomatákat utasítottak ki Minszkből

Elhagyták Minszket a kiutasított amerikai diplomaták: szombaton tíz nemkívánatos személynek minősített amerikai állampolgár utazott el a fehérorosz fővárosból.

Fehéroroszország még szerdán 72 órát adott a minszki amerikai nagykövetség tíz munkatársának, köztük öt diplomatának és öt tengerészgyalogosnak az ország elhagyására.

Azután utasították ki az országból az amerikaiakat, hogy Washington Minszk kérése ellenére sem volt hajlandó drasztikus mértékben csökkenteni nagykövetsége létszámát. Egy amerikai tengerészgyalogos önként távozott a kiutasítottakkal együtt, akik gépkocsikkal lépték át szombaton a fehérorosz-litván határt, incidensek nélkül.

A minszki amerikai nagykövetségen jelenleg csak négy diplomata maradt a külképviselet közlése szerint.

Megromlott a viszony

A kiutasítások nyomán az Egyesült Államok be akarta záratni a fehérorosz nagykövetséget Washingtonban és a konzulátust New Yorkban, de a külügyminisztérium állítólag az utolsó pillanatban megmásította döntését.

Minszk és Washington március óta vívja egymással furcsa diplomáciai háborúját. Először az Amerika által “Európa utolsó diktatúrájának” tartott volt szovjet tagköztársaság csökkentette saját washingtoni képviseletének létszámát, így tiltakozott azok ellen a szankciók ellen, amelyekkel az amerikai fél a Belnaftahim állami kőolajipari vállalatot sújtotta az emberi jogok vélt vagy valós fehéroroszországi megsértése miatt.

Súlyos szankciók

A szankciók súlyosan érintették Minszket, mivel a Belnaftahim exportjából származik az ország valutabevételeinek mintegy harmada. Az amerikai nagykövet már márciusban elhagyta Minszket, miután Fehéroroszország hazarendelte képviseletvezetőjét Washingtonból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik