Nagyvilág

Felvonulás helyett üdülni mentek az oroszok

Oroszországban a munka ünnepén mindenhol felvonulásokat tartanak. Moszkvában közel tíz ilyen lesz, de ez a nap egyben a dácsa-szezon kezdetét is jelenti, s a felvonulóknál jóval többen felpakoltak és elindultak a városon kívülre.

A különféle szakszervezeti szövetségek az ünnep előtt rámutattak, hogy a május 1. mindig is a munkás-szolidaritás ünnepe volt, és az is marad. Moszkva belvárosát gyakorlatilag teljes egészében lezárták: egymást követik – különböző helyszíneken – az Igazságos Oroszország párt, a Liberális-Demokrata Párt (LDPR) , az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF), és a Jabloko menetei: az Igazságos Oroszország 3000, a KPRF mintegy 5000, a többi párt ezer körüli embert várt megmozdulására. A rendőrség első közlése szerint mintegy 30 ezren vonultak az utcákra a fővárosban.

Zjuganov kezdte

Elsőként délelőtt a kommunisták felvonulása zajlott le, amelyet Gennagyij Zjuganov pártelnök vezetett. Engedélyezték a hatóságok a Mozgalom az Illegális Bevándorlás (DPNI) elleni szervezet megmozdulását is. Ők részben az iskolákban terjesztett röplapokkal hívták a potenciális résztvevőket. “Béke, munka, május – vendégmunkás menj haza” jelszóval, a South Park című, Oroszországban élesen bírált amerikai rajzfilmsorozatból vett grafikával.

Szentpéterváron a Nyevszkij proszpekten együtt vonultak fel a szakszervezetek, a pártok – köztük az Egységes Oroszország, az Igazságos Oroszország és a kommunisták, a parlamenten kívüli ellenzék vagy száz képviselője és a DPNI, valamint más szélsőjobboldali szervezetek hívei -, továbbá a Zenit labdarúgó csapat támogatói.

Novoszibirszkben szintén egyetlen felvonulás volt, s ezen kívül immár ötödik alkalommal megtartották a május 1-i “monstrációt”, amely főleg abszurd jelszavairól és plakátjairól nevezetes. Az alkotó ifjúság által rendezett megmozduláson incidens nem történt, de a rendőrök videó-kamerákkal rögzítették a menetet, és öt résztvevőt előállítottak.

Hatalmas dugók

A belvárosokat – beleértve Moszkvát – gyakorlatilag nem lehet megközelíteni, a városokból kivezető utakon viszont hatalmas dugók alakultak ki, mert mindenki megindult a dácsára – vagyis az üdülőbe, hétvégi házba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik