Nagyvilág

Ukrajna határai írják az igaz történelmet?

Történelmi igazság csak egy van, ami egybeesik Ukrajna határaival – nyilatkozta egy ismert kijevi történész a vereckei magyar honfoglalási emlékmű kapcsán.

A vereckei honfoglalási emlékmű felállításával szemben foglalt állást Volodimir Szerhijcsuk ismert ukrán történész, egyetemi tanár egy interjúban. A kijevi Nemzeti Egyetem professzora egyebek mellett kifejtette, hogy történelmi igazságból csak egy van, s az nem lehet szelektív. Így a magyar honfoglalás vereckei emlékművéhez hasonló emlékjelek állítása meg kell hogy feleljen az ukrán történelmi igazságnak és az ukrán nép által birtokba vett határoknak.

A Vereckei-hágó és az emlékmű felé vezető út (forrás: MTI)

A Vereckei-hágó és az emlékmű felé vezető út (forrás: MTI)

Szerinte az ilyen emlékművek létesítése kedvezőtlenül befolyásolhatja az ukrán nemzettudatot, ezért – mint fogalmazott – a hasonló kérdésekhez óvatosan kell hozzányúlni, minden egyes esetet külön meg kell vizsgálni. Múlt csütörtöki negyedéves országértékelő kijevi sajtókonferenciáján Juscsenko államfő újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy támogatja a vereckei honfoglalási emlékmű építését és a munkácsi turulszobor visszaállítását.

Ez a gesztus az ukrán nemzet történelme és európaisága iránti tiszteletet példázza. „Meggyőződésem, hogy nemzetem ezt megteszi, mert nem barbárok, hanem európai nemzet vagyunk” – jegyezte meg az ukrán elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik