Nagyvilág

Küszöbön Szerbia uniós megállapodása

Akár már kedden, az EU külügyminiszteri csúcstalálkozóján aláírhatják Szerbiával a Stabilizációs és Együttműködési Szerződést, mely az unióba vezető út első állomása.

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter reményei szerint az unió „a politikai támogatás üzenetét” küldi Szerbiának a keddi külügyminiszteri találkozón, ennek fényében pedig a szerződés aláírása már csak technikai kérdés, melyre akár már aznap sor kerülhet.

Brüsszeli források szerint azonban lehetséges, hogy a dokumentum aláírásával az unió inkább megvárná a májusban esedékes szerbiai parlamenti választásokat, kedden csupán szimbolikus megállapodás történne – értesült a B92 nevű belgrádi internetes oldal.

A külügyminiszter leszögezte, hogy az unió képviselőitől azt fogja kérni, hogy a lehető leghamarabb írják alá az együttműködési megállapodást. A szerb kormánykoalíció ugyanakkor megosztott a kérdésben.

Zoran Loncar, oktatási miniszter, a Szerbiai Demokrata Párt tagja szerint Szerbia nem fogja elismerni az aláírt megállapodást, a választások után megalakuló új kormány pedig érvényteleníteni fogja az uniós dokumnetumot. Tadic elnök eltökéltsége, hogy nem ismeri el Koszovó függetlenségét, csak addig tartott, ameddig Javier Solana meg nem csillantotta az uniós csatlakozás lehetőségét – véli a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik