Nagyvilág

Harcot indítottak az élelmezési válság ellen

Az ENSZ több szakosított szerve létrehoz egy akciócsoportot a növekvő élelmiszerárak okozta globális válság kezelésére - jelentették be kedden Bernben egy ENSZ-tanácskozás után.

A csoport munkáját Ban Ki Mun főtitkár irányítja majd.A főtitkár és az ENSZ 27 szakosított szervezetének igazgatói hétfőn és kedden tanácskoztak a svájci fővárosban a válság megoldásáról. A főtitkár elmondta a zárt ajtók mögött tartott eszmecsere után rendezett sajtóértekezleten, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 1,7 milliárd dollár értékben szándékozik vetőmagokat juttatni falusi gazdálkodóknak a világ legszegényebb országaiban.

Ban Ki Mun hozzátette, hogy a világszervezet számos más intézkedést is tervez; legelsőként pótolni akarja a Világélelmezési Program (WFP) költségvetéséből hiányzó 755 millió dollárt. Felkérte az adományozó országokat: sürgősen segítsenek, hogy élelmezni lehessen az éhezőket.

Több szegény országban éhséglázadások törtek ki az utóbbi hónapokban. A búza, a rizs és más alapvető élelmezési cikkek árainak drámai emelkedése nagy terheket ró a nagy segélyező szervezetekre, köztük a WFP-re, amelynek 73 millió nélkülöző ember élelmezéséről kellene gondoskodnia az idén.

A Világbank elnöke, Robert Zoellick bejelentette a berni sajtóértekezleten, hogy a vezetése alatt álló nemzetközi pénzügyi szervezet megduplázza – 800 millió dollárra emeli – az afrikai mezőgazdaságnak szánt hiteleit a jövő évben. Zoellick felszólította a világ országait: ne reagáljanak a válságra az élelmiszerek exportjának tilalmával, mert azzal csak súlyosbítanák a helyzetet. Az ilyen jellegű intézkedés árufelhalmozásra késztetné a kereskedőket, és ezáltal még inkább felhajtaná az élelmiszerárakat – érvelt az exporttilalom ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik