Nagyvilág

11 év után újra pártkongresszus Kubában

Összehívta Raúl Castro kubai államfő-pártvezető a Kubai Kommunista Párt következő kongresszusát, amely tizenegy éve az első ilyen rendezvény lesz a kommunista vezetésű karibi szigetországban.

Castro a párt Központi Bizottságának a televízióban élőben közvetített ülésén jelentette be, hogy a következő – sorrendben a hatodik – pártkongresszust 2009 második felében rendezik meg. Az utolsó pártkongresszust 1997-ben tartották, az elvileg ötévenként esedékes tanácskozás 2002-ben és azóta is elmaradt.

Az újabb pártkongresszus összehívását több apróbb társadalmi változás előzte meg a szigetországban, amelyekkel az államfői tisztséget bátyjától, Fidel Castrótól idén februárban hivatalosan is átvevő Raúl Castro javítani akarta a kubai átlagpolgárok életkörülményeit, és enyhíteni a velük szembeni korlátozó intézkedések szigorát.

A pártnak irányelveket kell meghatároznia, többek között arra az időszakra, amikor a “történelmi nemzedékek” már letűnnek az ország vezetéséből – hangsúlyozta Raúl Castro a bizottsági ülésen. Több, halálbüntetésre ítélt személy esetében enyhítik majd az ítéletet, de e büntetési forma továbbra is a kubai jogrendszer része marad – közölte.

Hírügynökségi értékelés szerint a következő pártkongresszus ily módon jóval a 76 éves Raúl Castro – és a 81 éves Fidel Castro – utáni időkre is meghatározhatja az ország politikai jövőjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik