Nagyvilág

Madrid nem adja ki Isabel Perónt

Elutasította a spanyol igazságszolgáltatás hétfőn Isabel Perón volt argentin elnök kiadása iránti argentin kérelmeket. A volt elnök asszonyt többek között "halálbrigádok" működtetésével kapcsolatban akarják kihallgatni.

A legfelsőbb spanyol büntetőjogi bíróság szerint a két kiadatási kérelemben foglalt cselekmények nem alapoznak meg emberiesség elleni bűncselekményt, és így letelt büntethetőségük határideje.

Az 1981 óta Spanyolországban élő volt elnök asszonyt – a néhai Juan Domingo Perón özvegyét és utódát az elnöki székben – az elnöksége idején működő “halálbrigádok” állítólagos tevékenységével és két baloldali ellenzéki aktivista eltűnésével, illetve letartóztatásával kapcsolatban akarják kihallgatni hazájában.

Az argentin igazságszolgáltatás egyidejűleg vizsgálatot folytat az 1976 márciusában feloszlatott, röviden csak Három A-ként (Alianza Anticomunista Argentina) emlegetett osztag ügyében is. Ezt a szervezetet azzal vádolják, hogy Juan (1973-1974) és Isabel (1974-76) Perón elnöksége alatt legkevesebb 1 500 gyilkosságot követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik