Nagyvilág

Egyre többen kérik a kegyes halált

Az eutanázia bevezetése óta folyamatosan emelkedik a „kegyes halált” választó betegek száma Hollandiában. A legtöbben otthon szeretnének meghalni.

2003-ban, az önkéntes halál legalizálása utáni első teljes évben, 1815 esetben regisztráltak eutanáziát Hollandiában. A következő négy év alatt 17 százalékkal nőtt a kegyes halált választók száma az országban. Az eutanázia gyakorlatának törvényességét felügyelő regionális bizottságok adatai szerint 2007-ben már 2120 beteg választotta a kegyes halált.

Az illetékes bizottságok tavaly három esetben ítélték meg úgy, hogy az eutanázia végrehajtása során nem tartották be a törvényben előírt feltételeket, ezek az ügyek bíróság elé kerültek. Az esetek túlnyomó többségében, szám szerint 1686 betegnél otthon hajtották végre az eutanáziát. A többi esetben kórházakban, különleges ellátásra szakosodott intézményekben vagy rokonoknál segítették a halálba a gyógyíthatatlan betegeket. Az eutanáziát kérelmezők nagy többsége a rák valamilyen típusában szenvedett.

A világon elsőként Hollandia legalizálta az eutanáziát 2002 áprilisában, de végrehajtását szigorú szabályokhoz kötik. Az önkéntes halált azoknak a betegeknek engedélyezhetik, akik elviselhetetlen fájdalmakkal járó gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban kérelmezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik