Nagyvilág

A baloldal elvesztheti Rómát

Megkezdődött vasárnap az olasz helyhatósági választások második fordulója, amelyben a két héttel korábban rendezett parlamenti választások nyertese, a jobbközép pártszövetség további előretörésre számít.

5,8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz a vasárnap és hétfőn lezajló második fordulóban. Öt tartományban és 43 városban, községben tartanak második fordulót, mert ezekben egyetlen jelölt sem szerzett abszolút többséget az első fordulóban.

Főként a római választási párharcra irányul a média érdeklődése. Parlamenti választási veresége után a balközép pártszövetség – 15 éve először – elvesztheti a főváros polgármesteri hivatalát is. A helyhatósági választások április 13-14-i első fordulójában a balközép jelöltje, Francesco Rutelli nem tudta elérni a remélt választási győzelmet.

Bár 46 százalékos eredményével az első helyen végzett, jóval kevesebb voksot kapott a vártnál, ezért most meg kell mérkőznie Gianni Alemannóval, a jobbközép pártszövetség jelöltjével, az első forduló második helyezettjével.

Alemanno, volt mezőgazdasági miniszter, a Nemzeti Szövetség nevű, volt neofasiszta párt egyik vezetője a szavazatok negyven százalékát szerezte meg az első fordulóban. Bár akkor lemaradt Rutelli mögött, megfigyelők szerint jó esélye van a második fordulós győzelemre, mert feltehetőleg rá voksolnak majd a jobbközép pártszövetségen kívüli kis centrista és jobboldali pártok szavazói.

Azzal kampányolt, hogy az előző másfél évtized balközép városvezetése elmulasztotta Róma súlyos közlekedési gondjainak megoldását, és semmit sem tett a városi infrastruktúra korszerűsítéséért. Másik fő kampánytémája a bűnözés volt, amelyért főleg a bevándorlókat okolta. Alemanno a közbiztonság számottevő javítását ígérte választóinak.

Rutelli kulturális miniszter volt a Romano Prodi vezette korábbi kormányban. 1993 és 2001 között már betöltötte a római polgármester tisztét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik